USR: Comisia juridică din Senat a refuzat să voteze legea prin care violatorii minorilor nu mai scapă de închisoare

USR a transmis, miercuri, că propunerea legislativă care stabileşte limita de vârstă sub care un act sexual cu un minor este încadrat automat la viol nu a fost votată de Comisia juridică din Senat.

”Preşedinta Comisiei, Iulia Scântei, a închis şedinţa înainte ca votul să aibă loc, deoarece plecau în delegaţie şi au invocat lipsa cvorumului”, a transmis USR.

”România are deja două condamnări la CEDO pentru că justiţia română a considerat că violul unei fetiţe de 11 ani poate fi încadrat la infracţiunea de  act sexual cu un minor. Raportul Inspecţiei judiciare din 2021 arată că este necesară o reglementare legislativă care să aducă claritate în practica instanţelor româneşti. La nivel uman şi societal, este absurd să considerăm ca firesc actul sexual dintre un adult şi un copil şi să acceptăm pedepse cu suspendare pentru acei infractori. România trebuie să îşi protejeze copiii de prădătorii sexuali şi să îi trimită la închisoare cu executare”, a declarat Monica Berescu, deputat de Iaşi si co-iniţiator al legii. 

La rândul său, deputatul Oana Ţoiu a precizat că peste 100.000 de români au depus semnături la Parlament cerând tuturor partidelor o lege care protejează copiii, nu agresorii.

”Am depus legea pentru că suntem datori să protejăm copiii şi pentru că inacţiunea ne-a adus aici. România a devenit principala ţară sursă de trafic de persoane şi una în care violatori condamnaţi pot pleca a doua zi cu pedeapsă cu suspendare acasă, deşi am avut şi noi în Codul Penal pedepse dure de 10-20 de ani. Cer preşedintei Iulia Scântei şi Comisiei juridice din Senat să publice lista celor 7 senatori care au plecat înainte de a discuta şi vota acest punct de pe ordinea de zi. Prezenţa parlamentarilor la şedinţe este informaţie de interes public”, a precizat Oana Ţoiu, deputat şi co-iniţiator, fosta preşedintă a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Potrivit USR, peste 500 de pedofili, găsiţi vinovaţi prin hotărâri definitive, îşi execută pedepsele în libertate în România. Alte mii şi le-au ispăşit deja, tot fără a executa o zi de închisoare.

”În ultimii şase ani, 2.732 de dosare cu privire la infracţiunea de act sexual cu un minor au ajuns în instanţele româneşti, din care în 252 de dosare s-a pus în discuţie valabilitate consimţământului victimelor minore. Din cauza dificultăţilor administrării probatoriului şi a determina dacă a existat sau nu consimţământ valabil exprimat, multe acte sexuale cu un minor au fost încadrate ca acte sexuale consimţite şi nu ca infracţiune de viol – vârsta fragedă nereprezentând în ansamblul probatoriu un element decisiv în a determina dacă victima ar fi putut exprima un consimţământ valabil”, a mai transmis formaţiunea. 

Potrivit USR, în perioada 2009-2013, au fost pronunţate 32 de sentinţe/decizii în cazuri de abuz sexual împotriva unor victime minore, iar mai bine de o treime dintre acestea consemnează fapta penală incriminată ca fiind actul sexual cu un minor, instanţele considerând că fete cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani au consimţit să întreţină relaţii sexuale cu bărbaţi având vârste cuprinse între 19 şi 38 de ani.

Iniţiatorii Legii 494/2021 sunt deputaţii USR Monica-Elena Berescu, Oana Ţoiu, Andrei Lupu şi senatoarea USR Anca Dragu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...