USR critică indexarea pensiilor speciale: „Prioritare sunt indemnizațiile sociale sau pensiile mici”

Liderii USR critică anunțata indexare a unor pensii speciale, anunțată de ministru de Finanțe, „pentru că sunt foarte mulți care au rămas cu venituri foarte mici”. O asemenea măsură nu va face decât să adâncească inechitățile dintre pensionari și crește riscul de a pierde banii din PNRR, susține europarlamentarul USR Dragoș Pîslaru.

Problema pensiilor speciale este în primul rând că ele există în continuare. Cei care au rămas cu venituri mici sunt cei peste 1 milion de vârstnici care primesc indemnizație socială sau sutele de mii de seniori care au pensie sub 1.200 de lei pe lună. Ei trebuie să fie prioritatea, nu beneficiarii de pensii speciale. Parcă PSD era preocupat de echitate. Carevasăzică, prioritatea este să indexăm pensiile speciale, care în medie au ajuns de OPT ori mai mari decât cele contributive?”, a transmis eurodeputatul USR.

În opinia sa, o indexare în procente a pensiilor speciale nu va face decât să ducă la o inechitate și mai mare între categoriile de pensionari.

Astfel, dacă s-ar indexa cu 10% pensiile, pentru cei cu pensie de 1.000 de lei ar însemna o creștere de 100 de lei, în timp ce pentru cei care au pensii speciale de până la 15.000 de lei ar însemna 1.500 de lei. Adică de 15 ori mai mult.

Sau de fapt problema indexării pensiilor speciale nu se referă la «răcani», ci la generalii bine reprezentați în Guvern? Asta e miza de fapt? Îl anunț pe domnul ministru al Finanțelor că, dacă tot a început să se preocupe de reforma pensiilor, să citească mai întâi ce scrie în Planul Național de Redresare și Reziliență, PNRR, adică acel document care a fost avizat de Comisia Europeană și pentru care am primit luni prima tranșă de bani”, mai precizează eurodeputatul USR.

Prin prisma PNRR, analiza pensiilor speciale trebuie să ducă la simplificarea lor și la corectarea discrepanței mari între nivelul acestor pensii și cele are pensionarilor care nu sunt „speciali”. De asemenea, Guvernul României trebuie să efectueze o evaluare a impactului noului sistem de pensii asupra sustenabilității fiscale înainte să se apuce să arunce cu promisiuni și ordonanțe. Și, nu în ultimul rând, este asumat ca țintă în PNRR faptul că, până la sfârșitul anului, Guvernul României trebuie să instituie un Comitet de monitorizare, însărcinat cu revizuirea sistemului de pensii și de intervenție la nivel de politici în sistemul de pensii.

Ne poate spune ministrul cine face parte din acest comitet? Nu de alta, dar este o țintă în PNRR care, neîndeplinită, ne îndepărtează de următoarea tranșă! Poate vă schimbați totuși prioritățile, domnule ministru, mai către interesul național, nu către cel al prietenilor în contextul căruia ați fost produs”, afirmă eurodeputatul Dragoș Pîslaru.

Dacă tot susține că este preocupat de inechitățile din sistemul de pensii și deficitul bugetar, ministrul Finanțelor ar trebui să pledeze urgent pentru desființarea pensiilor speciale ale primarilor. Ele vor intra în plată la 1 ianuarie 2022 dacă noul Guvern nu emite ordonanță de urgență de abrogare a lor (așa cum au fost și înființate, prin ordonanță de urgență). Dacă nu, măcar să fie amânată intrarea lor în plată, așa cum s-a întâmplat în 2020, respectiv 2021, la solicitarea USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...