USR PLUS: reacții după prima rundă de alegeri. Cioloș -”Nu vreau să cataloghez rezultatul ca pe o victorie”. Barna – „Suspansul continuă. Rămân optimist”. Darău-„Nu susțin pe nimeni în turul doi”

Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș a spus joi, 23 septembrie, că „este un exercițiu de democrație și implicare decent și onest”. Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor partidului, la câteva procente în fața lui Dan Barna. Acesta din urmă se declară optimist pentru turul doi:„USR PLUS este un partid viu”. Irineu Darău a anunțat că nu va susține niciun candidat în turul doi al alegerilor.

„Aș vrea să vă mulțumesc pentru voturile voastre, indiferent de persoana pe care ați ales să o votați pentru funcția de președinte al USR PLUS.

 Este impresionantă participarea. Prin numărul de membri care au votat, suntem un exemplu pentru ceea ce înseamnă să faci politică în România și ce înseamnă implicarea reală”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Barna:„Rămân optimist, povestea merge mai departe”

Dan Barna a declarat, după anunțarea rezultatului pentru șefia USR PLUS, că rămâne optimist.

USR PLUS este un partid viu. Putem avea o campanie civilizată, modernă despre viitorul partidului. Vreau să le mulțumesc susținătorilor celor trei candidați pentru această campanie.

Urmează un al doilea tur de scrutin, în care mă voi concentra să transmit mai clar perspectiva mea asupra viitorului partidului. Participarea de peste 75% la vot arată cât de angajat este acest partid”, a declarat Barna.

El a mai precizat că fiecare vot contează și că „suspansul continuă”.

Sunt convins că în turul doi va fi o mobilizare și mai bună și repet, sunt optimist în privința rezultatului.  Avem un tur doi, povestea merge mai departe, suspansul continuă”, a spus Barna.

Irineu Darău acuză procedura de vot

Senatorul USR PLUS Irineu Darău, care a ieșit pe locul trei, a susținut într-un mesaj că procedura internă de vot s-a dovedit „profund viciată”. El a criticat faptul că „nu a existat niciun fel de voință de a o repara – nici din partea actualei conduceri nici din partea copreședinților”.

Cu toate astea, Dacian Cioloș a explicat pe Facebook că alegerile interne au reprezentat „un exercițiu de democrație și implicare decent și onest pentru care meritați felicitări și mulțumiri”.

Am putea spune că este o victorie a normalității modul în care s-au desfășurat votul și procesul electoral, dar îmi doresc să nu ne mai bucurăm de normalitate de parcă ar fi o excepție.

Rolul nostru în politică ar trebui să fie acela de a asigura normalitatea în fiecare zi, de a nu mai permite aventuri politice și excese, pariuri și riscuri nejustificate. De aceea nu vreau să cataloghez acest prim tur ca pe o victorie sau orice altceva care ar părea că e rezultatul unui război.

Este o competiție fără miză personală, este o alegere pentru viitorul partidului nostru, un vot pentru un USR PLUS mai bun și mai capabil să ofere societății românești o șansă la o viață decență și normală, la prosperitate și bucurie”, a adăugat Cioloș.

Cioloș le-a mulțumit contracandidaților

Europarlamentarul le-a mulțumit lui Irinel Darău și Dan Barna și a subliniat că nu îi consideră contracandidați, ci colegi, „prieteni și parteneri”, indiferent de rezultatul din turul doi.

Singura mea rugăminte este să înțelegem că votul colegilor noștri, membrii USR PLUS, este dedicat schimbării în bine, principiilor pe care le-am asumat și dorinței de a munci mai mult și mai eficient.

Cred că se poate mai bine și mai mult, iar noi suntem aici ca să ne ținem de cuvânt față de voi toți, cei cărora vă cerem votul în aceste alegeri.

 În ceea ce mă privește, consider că partidul are nevoie de doi ani de construcție intensă, la sfârșitul cărora să avem șanse reale la președinția României și la o majoritate care să poată schimba și reforma România”, a mai scris Cioloș.

Darău nu crede în Barna, dar nu-l susține nici pe Cioloș

Întrebat dacă decizia ieșirii de la guvernare a contat în alegeri, Barna a spus: „Decizia a fost susținută unanim. Din această perspectivă e greu de apreciat dacă a contat în plus sau în minus această decizie”.

Irineu Darău, cel care a obținut doar 10% dintre voturi, a anunțat că în turul doi nu va susține pe nimeni. El i-a acuzat pe Dacian Cioloș și pe Dan Barna că au „atentat la democrație”.

Nu văd un viitor cu Dan Barna președinte al partidului și eventual candidat la alegerile prezidențiale. Dan Barna nu a obținut 50% și sunt mulțumit de acest lucru”, a mai afirmat Darău într-o intervenție la Digi24.

Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS

Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS, la câteva procente distanță de Dan Barna, principalul său contracandidat. Dacian Cioloș a obținut 46%, Dan Barna 43,9% iar Irinel Darău 10%.

 Potrivit liderului deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, azi va avea loc o ședință de Birou Național, de la ora 16.00, în care se va discuta despre organizarea turului doi al alegerilor. Conform calendarului inițial, al alegerilor USR PLUS, turul doi ar fi trebuit să înceapă joi, 23 septembrie și să se încheie pe 30 septembrie.

Alegerile din USR PLUS au debutat miercuri, 15 septembrie, însă votul a fost suspendat timp de o zi după ce au existat mai multe probleme cu sistemul online. Mai mulți membri care nu ar fi avut drept de vot ar fi primit link prin care puteau să-și exprime votul. Procesul s-a realuat o zi mai târziu, însă suspiciunile au continuat.

Noul președinte al USR PLUS va fi validat ulterior la congresul USR PLUS care are loc în weekendul 2-3 octombrie, la Romexpo. Tot atunci, delegați ai filialelor din toată țara vor alege și membrii Biroului Național al USR PLUS, care asigură conducerea executivă a partidului alături de președinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...