Va fi oxigen pe Marte. Primul elicopter care va zbura spre planetă

Misiunea Marte 2020 lansată de SUA urmează să ajungă mâine pe suprafața planetei roșii. La mai bine de un secol după primul zbor cu propulsie pe Pământ, NASA vrea să demonstreze faptul că se poate produce urmă de viață și pe o altă „lume”.  

Misiunea americană va lansa roverul „Perseverance” la suprafață, care la rândul lui va aduna mostre de sol și va încerca să producă oxigen din dioxid de carbon. Toate acestea se alătură celorlalte două misiuni interplanetare lansate în iulie 2020 de către China și Emiratele Arabe Unite pentru a pregăti în cele din urmă sosirea oamenilor pe Marte, potrivit Digi24.

Elicopterul Ingenuity

Micul elicopter Ingenuity, transportat la bordul navei spațiale Marte 2020, va sosi joi pe planeta roșie. Zborul acestuia spre cea de-a patra planetă de la Soare va fi o adevărată provocare, având în vedere faptul că un elicopter nu a zburat niciodată mai sus de 12.000 m înălțime. Datorită densității foarte mici a aerului de pe Marte, acesta va putea zbura la o altitudine de 3 ori mai mare. Ingenuity cântărește doar 1,8 kg, asemănător unei drone.

Sunt planificate până la cinci zboruri a câte un minut și jumătate, de dificultate treptată, pe o perioadă de o lună, în primele câteva luni ale misiunii. Ingeniuty va călători până la 50 de metri din zona de start și înapoi.

„Roverul robot Perseverance, conceput de NASA, va încerca să transforme o parte din dioxidul de carbon din jurul său în oxigen”, spune cosmonautul român Dumitru Prunariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole