Va folosi Moscova bomba atomică?

Publicat: 30 iun. 2022, 23:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Va folosi Moscova bomba atomică?

Directorul american de informaţii Avril Haines a afirmat că: „Trebuie să ne aşteptăm la totul de la Moscova. Putin nu a renunţat la ideea de a cuceri toată Ucraina”.

Folosirea arsenalului atomic de către Rusia ține pe jar o lume întreagă. Serviciile secrete occidentale se tem că, frustrat că „operaţiunea militară specială” nu decurge potrivit planurilor sale, Putin va încerca soluţia extremă.

Potrivit directorului Avril Haines, „ruşilor le va lua ani să-şi revină. Vor putea avansa, dar într-un mod limitat, iar frustrarea i-ar putea duce la atacuri cibernetice, să controleze reţelele energetice şi chiar să folosească bomba atomică.

La rândul lor, ucrainenii ar trebui să poată stabiliza frontul şi să recâştige o parte din sud. Războiul este de aşteptat să fie lung şi pentru că Putin, deşi şi-a pierdut capacitatea de a ataca pe mai multe fronturi, nu a renunţat la ideea de a cucerind întreaga ţară”., conform alephnews.ro.

Rusia se află în ultimele stadii ale unui proces de modernizare a forțelor sale nucleare strategice și non-strategice, demarat în urmă cu mai multe decenii pentru a moderniza armele din perioada Uniunii Sovietice cu sisteme mai noi, potrivit presei internaționale.

Arme cu capabilitate duală

În luna decembrie a anului trecut ministrul apărării Serghei Șoigu raporta că armele și echipamentul modern constituie acum 89,1% din arsenalul nuclear al Rusiei.

Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, organizația care „ține” faimosul „Ceas al Apocalipsei”, nota într-un raport publicat în data de 23 februarie a acestui an că unele din vehiculele de lansare desfășurate de Rusia la granița cu Ucraina au capabilitate duală, însemnând că ele pot fi folosite pentru a lansa atât focoase convenționale, cât și nucleare.

Aceeași organizație estima că la începutul lui 2022 arsenalul nuclear al Rusiei număra aproximativ 4.477 de focoase nucleare care erau desemnate unor bombardiere strategice cu rază lungă și unor forțe nucleare cu rază mai scurtă.

Dintre acestea, în jur de 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate: în jur de 812 unor rachete balistice lansate de la sol, aproximativ 576 se află pe submarine nucleare și posibil alte 200 la baze aeriene ale unor bombardiere grele.