Vă mai aduceți aminte de postul de radio la care „lipeau urechea” românii? 72 de ani de la prima emisie a Europei Libere!

În urmă cu 72 de ani (1950) avea loc prima emisie a postului de radio Europa Liberă. Radio Free Europe (RFE) a fost ramura responsabilă cu radiodifuziunea în numele organizației Comitetul Național pentru o Europă Liberă (National Committee for a Free Europe), înființat de guvernul Statelor Unite la 15 martie 1949, la New York.

Fără Europa Liberă sau Radio France Internationale, Vocea Americii, BBC, ori Deutsche Welle românii n-ar fi ştiut că există alternativă…Și mulți dintre românii maturi acum (ca să nu zicem îndeajuns de bătrâni…) își amintesc cum, în anii comunismului, părinții lor își lipeau urechea seara de radio pentru a „prinde” frecvența cu știrile și informările Europei Libere. Ceva ce nu auzeai pe nicăieri..

Era imposibil să fi trăit în anii Epocii de Aur şi să nu fi auzit de Europa Liberă!

Au încercat în mod regulat să bruieze emisiunile 

Sediul principal a fost stabilit la München. Prima transmisiune pe unde scurte a avut loc la 4 iulie 1950, către Cehoslovacia. În 1976, Radio Europa Liberă a fuzionat cu postul Radio Liberty (Radio Libertatea), care era, de asemenea, orientat spre emisiuni anticomuniste. Autoritățile din țările comuniste au încercat în mod regulat să bruieze emisiunile posturilor RFE/RL, eforturi care nu au încetat decât în 1988.

Bruierea din România a emisiunilor departamentului românesc a încetat în 1964.

Premisele pentru înlăturarea totalitarismului şi orientarea spre libertate şi democraţie se datorează în mare măsură acestui post. Emisiunile destinate României, care au fost iniţiate în 1951, au încetat în august 2008.

În urma căderii regimurilor comuniste în Europa de Est și în Uniunea Sovietică bugetul pentru RFE/RL a fost redus în mod considerabil. Centrala postului de radio a fost mutată la Praga în 1995, iar operațiile europene au fost mult reduse, cu excepția celor ale departamentului slav de sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...

Șefa sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, marioneta lui Nicu Marcu

Șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a început o prigoană împotriva celor care denunță în presă abuzurile din instituție. Și are un aliat...