Vacanța în Turcia, în pericol. Erdogan declară 3 luni de stare de urgență

Publicat: 07 feb. 2023, 16:00, de Florentin Lucaniuc, în Internațional , ? cititori
Vacanța în Turcia, în pericol. Erdogan declară 3 luni de stare de urgență

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi stare de urgenţă în zonele afectate de cele două cutremure puternice de luni.

Starea de urgenţă este în vigoare trei luni şi este impusă în 10 provincii afectate de cutremur.

„Am decis să declarăm starea de urgenţă pe baza autorităţii care ne este dată de articolul 119 din Constituţie. Declarăm 10 provincii în care s-a produs cutremurul drept zone calamitate care afectează viaţa generală”, a anunţat preşedintele turc. „Vom finaliza rapid procedurile prezidenţiale şi parlamentare cu privire la decizia privind starea de urgenţă, care va dura 3 luni şi acoperă 10 provincii în care s-au produs cutremurele”, a adăugat el.

„Ne confruntăm cu unul dintre cele mai mari dezastre nu doar din istoria Republicii, ci şi din geografia noastră şi a lumii”, a argumentat Erdogan.

„Avem 3.549 de morţi şi 22.168 de răniţi”, a anunţat Erdogan, ceea ce înseamnă că numărul total al victimelor din Turcia şi Siria a ajuns la 5.151.

„Până în prezent, 54 de mii de corturi, 102 mii de paturi şi alte bunuri de primă necesitate au fost trimise în regiune. Statul nostru a început să lucreze în zonele calamitate cu toate instituţiile, personalul, vehiculele şi spiritul de mobilizare. În prima etapă, am alocat resurse de 100 de miliarde de lire, puse la dispoziţia instituţiilor noastre”, a anunţat preşedintele turc, care în mai va candida pentru un nou mandat.

„Pe lângă miile de oameni, forţele noastre armate turceşti sunt implicate în operaţiuni cu toate facilităţile pe care le au la dispoziţie, inclusiv 10 nave şi 54 de avioane cargo”, a mai anunţat şeful statului turc.

Învăţământul a fost suspendat până la 13 februarie în şcolile din întreaga ţară şi până la 20 februarie în şcolile din zona calamitată.

Erdoğan a mai spus că 70 de ţări şi-au oferit ajutorul în operaţiunile de căutare şi salvare, iar Turcia intenţionează să deschidă hoteluri în centrul turistic Antalya, din vest, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure.