Vaccin ARN mesager personalizat contra cancerului de pancreas

Publicat: 12 mai 2023, 08:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Vaccin ARN mesager personalizat contra cancerului de pancreas

Un studiu publicat recent în revista Nature prezintă rezultatele promițătoare ale unui vaccin ARN mesager personalizat contra cancerului de pancreas, un tip de cancer cu prognostic pesimist, transmite Paris Match.

În prezent, cancerul pancreatic are un prognostic sumbru, cu o rată de supraviețuire de numai 5% la cinci ani de la detectare, în primul rând din cauză că este diagnosticat în stadii avansate. Iată, totuși, că un studiu, publicat în numărul din 10 mai al revistei Nature, oferă o rază de speranță legată de acest cancer grav, care frecvent recidivează, chiar după extriparea tumorii.

Este vorba despre rezultatele unui test clinic în care au fost incluși doar 16 pacienți. Acestora li s-a administrat un vaccin ARN mesager (ARNm) adaptat la tumora fiecărui pacient. Vaccinul a provocat un răspuns imun în cazul a jumătate dintre pacienți. Aceștia nu au avut recidive pe parcursul testului. Sunt rezultate promițătoare, potrivit mai multor experți.

”Este un prim succes demonstrabil al unui vaccin ARNm contra cancerului de pancreas, cu toată natura preliminară a studiului”, a declarat în New York Times dr. Anirban Maitra de la Universitatea Texas (MD Anderson Cancer Center). Este o etapă importantă, a adăugat acesta.

La pacienții care păreau că nu răspund  la vaccin, cancerul avea tendința să recidiveze în aproximativ treisprezece luni de la operație, precizează cotidianul New York Times. Pacienții, la care vaccinul a provocat un răspuns imun, nu au prezentat niciun semn de recidivă timp de optsprezece luni de monitorizare în cadrul studiului.

 Deși este preamatur, totuși aceste rezultate sunt esențiale pentru dezvoltarea de vaccinuri anticancer personalizate.

Vaccinul este conceput să învețe sistemul imunitar al fiecărui pacient să atace tumora.

În  cancerul de pancreas, de cele mai multe ori, simptomele sunt tardive și se manifestă abia atunci când tumora se extinde. Cele mai frecvente simptome sunt durerea, icterul și scăderea ponderală, dar diferă în functie de localizarea tumorii. O pancreatită acută de cauză neprecizată poate fi revelatorie pentru o tumoră de pancreas.