Vaccin menit să prevină recidivele în cancerele ORL 

Laboratorul francez Transgene a conceput un vaccin care să prevină recidiva cancerelor din sfera ORL (oto-rino-laringe). Rezultatele testelor terapeutice s-au dovedit concludente și au fost prezentate în acest weekend la Congresul de oncologie de la Chicago, cel mai important eveniment anual consacrat bolilor maligne.

Pacienților li s-au administrat sub cutanat 20 de injecții din acest vaccin. Acesta este conceput să educe sistemul imunitar al pacientului pentru ca, eventual, să localizeze celulele tumorale care sunt încă prezente în corpul bolnavului”, a explicat pentru BFMTV profesorul Christophe Le Tourneau, șef pentru studii clinice în cadrul Institutului Curie.

Potrivit Institutului Curie, cancerele ORL sunt a patra cauză de cancer în Franța, cu 14.000 de noi cazuri detectate în fiecare an.

Un vaccin unic pentru fiecare pacient

Acest tratament este o premieră mondială, relatează BFMTV. Caracterul unic al acestui tratament este conferit de faptul că presupune o formula individualizată pentru fiecare pacient. În timpul intervenției chirurgicale se procedează la prelevare de probe din tumoră care sunt analizate pentru a se selecta mutațiile cele mai periculoase.

”Trebuie să găsim acest ac în carul cu fân: 30 cele mai bune mutații dintre cele 3.000 și asta se face cu inteligența artificială care a învățat de la mai mulți pacienți pre-existenți și care învață de la fiecare nou pacient tratat”, explică pentru BFMTV Hedi Ben Brahim, consilier al președintelui laboratorului Transgene.  

Provocarea este de a dezvolta un ”vaccin cu adevărat eficace, care să antreneze sistemul imunitar în punctele importante pentru a recunoaște și a ataca boala”.

Testele, trecute de prima fază, sunt promițătoare, desi sunt realizate pe un grup mic. 16 pacienți au primit acest vaccin și la niciunul nu s-a detectat recidivă după 10 luni de la administrarea acestuia.

În schimb, doi dintre cei 16 pacienți care nu au primit acest tratament au avut recidivă.

”Este o veste extraordinară”, a spus profesorul David Khayat oncolog, fondator al Institului Național al Cancerului din Franța.

Testele de faza a doua vor începe în curând.

Laboratorul a anunțat, de asemenea, că lucrează la un alt vaccin destinat prevenirii recidivei în cancerele ovarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...