Vaccinare antigripală în farmacii. Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor: ”Nu ştiu dacă farmaciştii sunt calificaţi pentru această procedură”

Este în dezbatere un proiect-pilot al Ministerului Sănătății potrivit căruia și farmaciștii să ne poată vaccina contra gripei.

În acest sens, farmaciștii incluși în proiect ar trebui să facă un curs de cinci zile la una din universitățile de medicină. Farmaciile trebuie să aibă spații amenajate special pentru vaccinare, să fie dotate cu trusa de prim ajutor în cazul unui șoc anafilactic și cu frigidere pentru depozitarea vaccinului. Programul pilot de vaccinare în farmacii ar urma să fie derulat o perioadă şase luni.

Opiniile privitoare la acest proiect sunt împărțite. Ministrul Sănătăţii: ”Până la urmă este o scurtare a timpilor pe care o persoană ar trebui să îi parcurgă ca să fie vaccinat. Nu se referă la orice tip de vaccin. Facem un pilot referitor la vaccinul gripal, sezonier”.

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor, a declarat la TVR: ”Nu ştiu dacă este cea mai bună propunere. Vaccinarea este un act medical. Nu ştiu dacă farmaciştii sunt calificaţi pentru această procedură. Nu ştiu dacă ce li se cere intră în competenţele profesionale”.

În schimb, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu,  consideră că ”este una dintre soluții” și că ”vaccinarea în farmacii nu ese una care să pună în pericol siguranța pacientului”.

Florina Bonifate, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, subliniază că, în farmacie, persoana respectivă ”va plăti contravaloarea vaccinului şi contravaloarea serviciului de vaccinare”.

În prezent, vaccinarea antigripală se realizează în cabinetele medicilor de familie. Președinta Asociației medicilor de familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, spune că nu este o ”avalanșă” de persoane care să se vaccineze antigripal în cabinetele medicilor de familie și că n-ar fi necesară extinderea imunizării în farmacii.

Florina Bonifate, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România , subliniacă că ”în farmacie va plăti contravaloarea vaccinului şi contravaloarea serviciului de vaccinare”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Arafat şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare...

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la...