Vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă la fete și băieți. Legea a fost adoptată!

Publicat: 21 mai 2025, 16:46, de Marian Apipie, în Sănătate , ? cititori
Vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă la fete și băieți. Legea a fost adoptată!

S-a schimbat limita de vârstă până la care se va putea face vaccinarea gratuită anti-HPV, atât la fete, cât și la băieți. Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care vaccinarea gratuită anti-HPV va fi asigurată pentru fetele și băieții cu vârsta cuprinsă între 11 și 26 de ani. Până acum, limita de vârstă era de 18 ani.

Vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă la fete și băieți. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege are ca obiect de reglementare extinderea accesului la vaccinarea anti-HPV pentru toate categoriile de vârstă recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Centrul Național de Vaccinologie. Potrivit textului de lege, majorarea limitei de vârstă va contribui la reducerea semnificativă a incidenței cancerului de col uterin și a altor afecțiuni asociate HPV, precum și la creșterea acoperirii vaccinale prin compensarea integrală a vaccinului pentru adolescenți și tineri.

„Screening și vaccinare împotriva infecției cu HPV, în vederea reducerii incidenței cancerului de col uterin și a altor afecțiuni asociate acestui virus, se asigură gratuit pentru fetele și băieții cu vârsta cuprinsă între 11 și 26 de ani, în cadrul Programului Național de Vaccinare“, se arată în proiectul de lege. În prezent, vaccinul HPV este gratuit în România pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 18 ani.

Inițiativa legislativă a fost adoptată și de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul PNL Ovidiu Cîmpean și de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc și semnat de alți 83 de parlamentari de la PSD, PNL, USR, UDMR și de la grupul minorităților naționale.

Vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă la fete și băieți. Ce spun studiile

În acest moment, femeile din România cu vârsta între 19 şi 45 de ani puteau beneficia de vaccinarea anti-HPV în regim compensat 50%, pe baza unei reţete compensate eliberată de medici de toate specialitățile aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate. Se estimează însă că, la persoanele de sex feminin diagnosticate cu cancer de col uterin, 50% dintre infecțiile cauzale au fost dobândite până la vârsta de aproximativ 20 de ani, iar 75% dintre acestea până la vârsta de aproximativ  30 de ani.

Vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă la fete și băieți

Chiar şi persoanele deja infectate cu HPV rămân susceptibile la infecții cu tipurile de virus la care nu au fost încă expuse. De aceea, vaccinarea poate fi o metoda eficientă de protecţie şi pentru adulţi.

HPV reprezintă prescurtarea din engleză a Human Papilloma Virus (în română este cunoscut sub denumirea de virusul Papiloma uman). HPV reprezintă un grup de peste 150 de virusuri înrudite, iar fiecărui virus i s-a atribuit un număr care reprezintă tipul de HPV. Se numește papiloma virus, deoarece unele tipuri de HPV determină apariția verucilor (negilor) sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne (nu sunt cancer). Totuși, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV, arată studiile.