Valeriu Gheorghiță: În prezent sunt foarte puțin motive pentru refuzul vaccinării

Campania de vaccinare ia startul mâine, 27 decembrie 2020, iar în momentul de față nu există decât foarte puține motive pentru a refuza vaccinarea, spune Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de vaccinare.

De altfel, cei care preferă să mai aștepte uită că între 50.000 și 100.000 de oameni au fost fost vaccinați în perioada de testare a serului, iar acum campania a început deja în SUA și în Marea Britanie fără a fi înregistrate efecte secundare de luat în seamă.

„Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă, important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicaţia de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare, ori din acest punct de vedere cred că doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătăţii lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general”, a declarat Gheorghiţă, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

El a adăugat că nu este nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de vaccinare.

„Este important istoricul medical al fiecărei persoane, de aceea este important rolul medicului de familie şi, din punct de vedere al investigaţiilor anterior vaccinării, nu avem nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de efectuarea vaccinării, ţinând cont de faptul că la centrul de vaccinare există un triaj medical care i se face oricărei persoane în ideea de a identifica reacţiile acute, febrile, stările febrile care contraindică temporar vaccinarea”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Cu privire la reacţiile adverse ale vaccinului, medicul militar a precizat că acestea sunt de intensitate uşoară-medie.

„Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară-medie, din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment. Sunt reacţii adverse locale cele mai frecvente – durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă. Şi pot să fie înregistrate adverse generale – febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri de reacţii adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, un istoric de şoc anafilactic. Din acest punct de vedere, cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin”, a explicat şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns, sâmbătă dimineaţă, la Institutul „Cantacuzino” din Capitală. Campania de vaccinare începe în același timp în toate statele Uniunii Europene, fiind foarte important ca imunizarea să se facă în același timp în toată Uniunea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole