Vânzătorii de pe litoralul bulgăresc se plâng că turiștii români sunt săraci

Chiar dacă numărul de turiști s-a dublat, oamenii care trăiesc de pe urma turismului nu sunt mulțumiți. De exemplu, comercianții din stațiunile de pe litoralul bulgăresc spun că lipsesc turiștii bogați din Rusia, Marea Britanie, Franța, statele nordice și alte țări din Occident.

“Situația este foarte proastă, în special pentru magazinul meu – vând încălțăminte făcută special pentru turiștii ruși, însă ei lipsesc. În locul lor au venit români care nu cumpără nimic. Sunt și tineri care nu fac niciun fel de cumpărături, doar merg la restaurante”, s-a plâns un comerciant din Sunny Beach pentru postul public de radio, conform segabg.com.

“Sunt turiști, însă nu au mulți bani. Vânzările nu merg bine. Nu este clar cum vom plăti costurile chiriilor și cazărilor”, a mai spus un alt vânzător.

Pe lângă români, stațiunea este plină de polonezi, ucraineni și moldoveni. Și, desigur, bulgari. Prezența puternică a turiștilor romi este de asemenea impresionantă – în special cei care lucrează în străinătate și s-au întors în Bulgaria pentru vacanța de vară.

Spre deosebire de anul trecut, hotelurile din cea mai mare stațiuni de pe coasta sudică a Mării Negre sunt 100% pline. Însă, hotelierii sunt nemulțumiți de invazia mașinilor. Toată lumea parchează oriunde apucă – în parcuri, pe alei, parcări neamenajate. Sunt locuri libere doar în zona albastră unde se plătește. Este criticată și curățenia din stațiune.

“Sunny Beach are nevoie de parcări tampon și acest sezon a devenit în mod special evident”, a declarat, pentru radioul public, Zlatko Dimitrov, directorul executiv al Sunny Beach AD, societatea care administrează infrastructura. „Acesta este un mare test pentru noi, care va continua și în următorii ani. Se vede cu ochiul liber că infrastructura este sufocată. Hotelurile nu sunt pregătite pentru acest tip de turiști”, a spus Dimitrov.

Din cauza măsurilor restrictive de călătorie în contextul pandemiei, accesul pe litoralul bulgăresc al Mării Negre este în principal deschis turiștilor din țările vecine, care sosesc în Bulgaria cu propriul transport. Potrivit hotelierilor, comercianților și concesionarilor de pe plaje, totuși, statul ar fi trebuit să țintească piețele mai bogate cu stimulente și publicitate turistică mai intensă.

Turiștii sunt și ei nemulțumiți: „Este o nebunie. Este mult zgomot, plajele sunt aglomerate, nu sunt umbrele”, spun turiștii. „În luna august au fost mereu mulți oameni. Să nu uităm că, datorită respectării distanței, a trebuit să reducem numărul de umbrele și din această cauză a scăzut cu 25-30%”, amintește un concesionar de pe plaja din Sunny Beach.

Doar proprietarii de restaurante se bucură acum de un sezon bun. „Așteptam alți turiști, dar nu ne plângem. Problema este că sezonul a început târziu și nu se știe cât va dura”, a spus proprietarul unui bar de cocktailuri.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole