Varianta britanică de coronavirus nu provoacă forme mai grave ale bolii

Două studii publicate marţi susţin că varianta „britanică” de coronavirus nu provoacă forme mai grave de COVID-19, însă confirmă faptul că este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, relatează AFP şi dpa.

În ce au constat studiile

Autorii primului studiu, publicat în The Lancet Infectious Diseases, au analizat datele a 341 de pacienţi cu COVID-19 spitalizaţi la Londra între 9 noiembrie şi 20 decembrie, odată cu apariţia variantei 501Y.V1, în prezent dominantă în mare parte din Europa. Astfel, 58% dintre ei au fost infectaţi cu această variantă, cunoscută sub numele de B.1.1.7, şi 42% cu alte tulpini. 36% dintre pacienţii din primul grup s-au îmbolnăvit grav sau au murit, comparativ cu 38% din al doilea grup, sugerând că B.1.1.7 nu este asociată cu o severitate mai mare a bolii.

Al doilea studiu, publicat în The Lancet Public Health, a analizat datele a circa 37.000 de utilizatori ai unei aplicaţii mobile concepute în Marea Britanie pentru a raporta simptomele de COVID-19, care au fost diagnosticaţi pozitiv în perioada 28 septembrie – 27 decembrie.

De asemenea, și în această situație, varianta B.1.1.7 nu a provocat simptome mai grave sau o probabilitate mai mare de a avea simptome pe termen lung.

Într-un comentariu la primul studiu, trei cercetători de la Centrul Naţional pentru Boli Infecţioase din Singapore subliniază că descoperirile acestuia contrastează cu trei studii anterioare, care asociază varianta „britanică” cu o probabilitate mai mare de deces şi forme severe de COVID-19.

Acest studiu se concentrează pe rezultatele clinice ale unui grup de persoane deja spitalizate cu COVID-19. Nu contrazice elementele deja adunate de studii anterioare”, care tind să arate că „infecţia cu B.1.1.7 este asociată la nivel global cu un risc mai mare de mortalitate, spitalizare şi internare de urgenţă în rândul tuturor persoanelor testate pozitiv pentru SARS-CoV-2”, observă epidemiologul Nicholas Davies, citat de Science Media Centre din Marea Britanie, conform Agerpres.

Varianta „britanică” de coronavirus a fost descoperită prima dată în Kent şi este în prezent dominantă în Marea Britanie, dar cu o răspândire largă în toată lumea.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole