Studiu: Varianta Delta crește riscul de spitalizare

Nu este o noutate faptul că varianta Delta se răspândește rapid și este din ce în ce mai contagioasă. Potrivit unui studiu britanic, aceasta nu doar că este periculoasă, însă comparativ cu celelalte variante ale coronavirusului, Delta crește riscul de spitalizare.

Analiza noastră arată că dacă nu am avea vaccinarea, o epidemie cauzată de varianta Delta ar pune o povară mai mare asupra sistemului de sănătate decât dacă ar fi cauzată de varianta Alpha”, a subliniat Anne Presanis, coautor al studiului .

Varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, este cu aproximativ 60% mai contagioasă decât varianta Alpha, care apăruse în Marea Britanie la sfârşitul anului 2020. Dar sunt disponibile încă puţine informaţii cu privire la severitatea acesteia, chiar dacă datele preliminare din Scoţia şi Singapore au sugerat deja un risc crescut de spitalizare şi forme severe de Covid cu această variantă, relatează AFP.

Autorii studiului publicat în revista The Lancet Infectious Diseases au analizat date din peste 43.000 de cazuri Covid înregistrate în Anglia în perioada 29 martie – 23 mai, când varianta Delta a început să se răspândească.

Proporţia cazurilor legate de varianta Alpha a fost în medie de 80% pe întreaga perioadă, în timp ce 20% s-au datorat variantei Delta. Trei sferturi dintre ei nu au fost vaccinaţi şi un sfert au primit o singură doză, persoanele complet vaccinate reprezentând doar 1,8% din infecţii.

2,3% din cazurile Delta pozitive au fost spitalizate în decurs de două săptămâni de la testarea pozitivă, comparativ cu 2,2% din cazurile variantei Alpha.
Pacienţii afectaţi de varianta Delta au fost în special mai tineri, cu o vârstă medie de 29 de ani, faţă de 31 de ani pentru varianta Alpha.

Având în vedere proporţia redusă de persoane vaccinate în populaţia studiată, „rezultatele acestui studiu ne arată mai ales că există riscul internării în spital pentru cei care nu sunt vaccinaţi sau parţial vaccinaţi”, subliniază Anne Presanis, statistician la Universitatea Cambridge.

Mai multe studii au arătat că vaccinurile au o eficacitate foarte mare împotriva formelor severe de Covid legate de varianta Delta, cu condiţia să existe o vaccinare completă. Efectul lor este limitat după o singură doză.

În timp ce această variantă reprezintă acum mai mult de 98% din cazurile de Covid-19 din Marea Britanie, este vital ca toţi cei care nu au primit două doze să o facă cât mai repede posibil”, subliniază Gavin Dabrera, co-autor al studiului şi epidemiolog la Public Health England.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

recunoaștere facială

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi Rekognition

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi software-ul său de recunoaştere facială Rekognition, o tehnologie controversată din cauza riscurilor de discriminare, relatează AFP. Gigantul...

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...