Variola maimuței: Comsia Europeană a aprobat comercializarea vaccinului împotriva acestei infecții, produs de o companie daneză

Publicat: 25 iul. 2022, 22:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Variola maimuței: Comsia Europeană a aprobat comercializarea vaccinului împotriva acestei infecții, produs de o companie daneză

Comisia Europeană a aprobat comercializarea vaccinului Imvanex împotriva variolei maimuței, ținând seama de recomandarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat variola maimuței o urgență de sănătate de interes internațional, anunță agențiile de presă.

Autorizarea este valabilă în toate statele Uniunii Europene, dar şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, au anunţat reprezentanţii companiei daneze producătoare.

„Disponibilitatea unui vaccin autorizat poate să îmbunătăţească semnificativ pregătirea ţărilor pentru a combate bolile emergente, însă numai prin investiţii şi planuri structurate privind pregătirile pentru situaţiile de risc biologic”, a declarat Paul Chaplin, CEO-ul companiei Bavarian Nordic, care produce acest vaccin, citat de agențiile Reuters și Agerpres.

Vaccinul este singurul aprobat pentru prevenirea infecției cu varioalei maimuței. Până acum, el a fost autorizat în Europa contra variolei umane.

OMS a declanşat, sâmbătă, cel mai înalt nivel de alertă cu scopul de a stăvili răspândirea variolei maimuţei care a afectat aproape 17.000 de persoane în 74 de ţări.

„Am decis să declar urgenţă sanitară publică de interes internaţional”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, subliniind că riscul în lume este relativ moderat, exceptând Europa, unde acesta a crescut.