Variola maimuței din Africa s-a răspândit în Europa, America de Nord, Australia

Publicat: 21 mai 2022, 18:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Variola maimuței din Africa s-a răspândit în Europa, America de Nord, Australia

Cazuri de variola maimuței sunt investigate în mai multe țări europene, în SUA, Canada și Australia, potrivit autorităților sanitare.

Noile cazuri au fost raportate în Belgia, Franța, Australia și Germania, la care se adaugă infecțiilor confirmate deja în Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA, Canada și Marea Britanie – unde a fost raportat primul caz european.

Variola maimuță este mai frecventă în zone din Africa de Vest și Centrală.

Cazurile de boală depistate în afara acestor regiuni sunt adesea legate de călătoriile în zonele unde sunt focare de variola maimuței.

Variola maimuței este o infecție virală rară, care este de obicei ușoară și de care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie.

Virusul nu se răspândește ușor între oameni și se spune că riscul pentru publicul larg este foarte scăzut. Nu există un vaccin specific pentru variola maimuței. Dar vaccinul împotriva variolei existent oferă o protecție de 85%, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.

Citată de BBC, dr. Susan Hopkins de la UKHSA subliniază  că „o proporție notabilă” din cazurile recente din Marea Britanie și Europa au fost găsite la bărbați homosexuali și bisexuali, „deci îi încurajăm în mod deosebit să fie atenți la simptome și să caute ajutor dacă sunt îngrijorați”.