Variola maimuței: OMS bănuie o „transmitere nedetectată” a virusului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează că transmiterea virusului care este la originea varioalei maimuței, confirmată în peste 30 de țări, „a trecut de radare”.  

În aproximativ o lună, OMS a semnalat peste 550 de cazuri în 30 de țări din afara zonelor endemice.

”Apariția bruscă a variolei maimuței în diferite țări în același timp sugerează că transmiterea virusului a rămas nedetectată de ceva timp”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Detectarea în Europa, dar și în America de Nord, și în Orientul Mijlociu, a unei boli care este localizată în mod obișnuit în Africa, a generat un val de îngrijorare în ultimele săptămâni, chiar teama de o nouă pandemie.

OMS cere țărilor unde au fost detectate cazuri de variola maimuței să-și extindă supravegherea și capacitatea de depistare a cazurilor în comunitățile extinse, avertizează dr. Tedros.

Până acum majoritatea cazurilor identificate sunt ”bărbați care au relații sexuale cu bărbați”, a precizat directorul general al OMS.

Chiar dacă OMS se așteaptă la o creștere a numărului de cazuride variola maimuței, totuși susține că nu se poate vorbi despre o nouă pandemie.

Totuși, Rosamund Lewis, responsabil tehnic pentru variola maimuței în cadrul OMS, a subliniat că răspândirea actuală a bolii este ”o sursă de îngrijorare”. Deși nu s-au înregistrat decese, virusul variolei maimuței ucide în fiecare an, pe continentul african, de peste o jumătate de secol, a mai precizat Lewis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole