Variola maimuței: Un expert de la Institutul Pasteur decriptează această boală „cu adevărat neobișnuită”

Publicat: 17 iun. 2022, 21:30, de Magda Marincovici, în Sănătate
Variola maimuței: Un expert de la Institutul Pasteur decriptează această boală „cu adevărat neobișnuită”
Variola maimuței este cu adevărat neobișnuită, se poate transmite prin orice tip de contact sexual – hetero sau homosexual – și este recomandat să fim prudenți, întrucât virusurile prin natura lor sunt imprevizibile, subliniază India Leclerq, cercetător în cadrul  Institutului Pasteur și la Universitatea Paris-Cite, într-un interviu pentru Futura sante.

Împreună cu colegii săi, ea studiază și monitorizează bolile infecțioase emergente în Franța și răspunde de urgențele biologice 24 din 24 de ore, 7 zile din 7.

India Leclerq spune că, recent, au obținut un anumit număr de secvențieri complete ale genomului virusului variolei maimuței. ”Primele analize sugerează că sușa care circulă în prezent în regiunile non-endemice este similară celei care circula în anii 2018 -2017 în Nigeria și care a fost la originea unui episod epidemic notabil. De altfel, în acea perioadă, au fost confirmate câteva cazuri de importanță în regiuni non-endemice”.

În privința acestei infecții, India Leclerq susține că este cu adevărat ”neobișnuită”, deoarece niciodată nu au fost atâtea cazuri în zone din afara Africii. ”Dar este încă prea devreme pentru a afirma că această sușă este mai transmisibilă comparativ cu sușele care circulă în Africa de Vest și Centrală. Sunt necesare noi date epidemiologice pentru o mai bună caracterizare a dinamicii transmiterii și circulației virusului. Ținând seama de modul de transmitere – prin contact direct și picăturii din respirație – numărul cazurilor, la nivel mondial, este încă relativ scăzut. Ceea ce ne permite să bănuim că sușa aflată în prezent în circulație nu este neapărat mai transmisibilă față de cele circulante în Africa”.

Virusul se transmite prin spermă și fluide vaginale

În legătură cu transmiterea pe cale sexuală a bolii, India Leclerq afirmă: ”Depinde ceea ce numiți pe cale sexuală. Avem date care ne permit să afirmăm că virusul se transmite prin spermă și fluide vaginale. În schimb, el se transmite și prin contact direct apropiat. Îmbrățișăm sau  mângâiem pe cineva.

Este un contact apropiat, cu potențial de transmitere a virusului. Raportul sexual poate favoriza transmiterea virusului. A fost mai mult stigmatizată comunitatea homosexuală, dar orice tip de raport sexual poate favoriza transmitere, heterosexual sau homosexual”.

Vaccinare și prudență

În Franța, este preconizată vaccinarea contra variolei post-expunere. Vaccinul este eficace dacă este administrat în decurs de patru zile de la apariția simptomelor. Strategia constă în vaccinarea persoanelor infectate și a rudelor apropiate pentru a limita răspândirea virusului și formarea de focare de infecție.

India Leclerq subliniază că foarte probabil vaccinul contra variolei protejează 80-85% contra infecției. Asta înseamnă că, mai mult sau mai puțin, totuși persoanele care au fost vaccinate contra variolei sunt protejate. De altfel, se observă că persoanele confirmate sunt din categoria de vârstă 20-50 de ani, adică persoane care nu au primit acest vaccin.

Referitor la riscul de a ne confrunta cu o nouă pandemie din cauza virusul variolei maimuței, India Leclerq este tranșantă: ”Să fim prudenți, virusurile sunt imprevizibile prin natura lor”.