Vârstele nu se suprapun

Publicat: 07 mai 2024, 07:00, de Manuela Dumitru, în Dialogurile Puterii , ? cititori
Vârstele nu se suprapun
Fotovideo Florina Dumitrache

 

 

Indiferent de vârste, contează starea pe care o avem la acel moment. Biologic sau social, psihologic sau cronologic ne putem activa în funcție de stările pe care încercăm să le activăm. Despre oamenii de 20 de ani, deja, obosiți sau despre cei cu sufletul mereu tânăr, am vorbit la Dialogurile Puterii cu prof. dr. Gabriel Ioan Prada, de la Institutul Ana Aslan.

 

Cu  greu recunoaștem că ne este teamă de bătrânețe, de boală. Dar, dacă reușim să conștientizăm, poate că e mai ușor să trecem peste greutăți, să ne acceptăm și, mai ales, să ne bucurăm de fiecare clipă.

 

”Despre vârsta socială, sunt foarte multe de vorbit aici. Deci spuneam că vârsta socială depinde de tipul de profesie, dar există și oameni cu vârste înaintate. De exemplu, știți că domnul Neagu Djuvara a trăit peste 101 ani. Și el participa la emisiuni TV, ținea prezentări, scria cărți până și în ultimele trei săptămâni de viață. Asta nu înseamnă că era bunic și stătea la gura sobei. El avea multă experiență, multe cunoștințe. Le transmitea mai departe celorlalți. De aceea spun că e foarte important să fie această continuitate a relației, să nu fie o ruptură bruscă față de experiența celor care au fost înaintea noastră și e important să-i respectăm pe cei de  dinainte. Dacă nu erau vremurile lor, n-aveam  cunoștințele lor, indiferent de vârstă. Domnul academician Bălăceanu Stolnici, care a trăit peste 100 ani. Vă spun, ne-am văzut cu dumnealui chiar cu o săptămână înainte de a trece în altă lume. Era plin de vervă, putea vorbi fără probleme, deși avea multe afecțiuni cronice, dar erau compensate, astfel încât funcționa foarte bine.

Deschidea congrese și alte manifestări științifice, avea prezentări, avea un discurs coerent și foarte frumos. Deci vedeți că există multe prejudecăți, din păcate, legate de vârsta cronologică. Ele nu se suprapun peste celelalte, peste cea socială, peste cea psihologică, nici măcar peste cea biologică. Există al patrulea tip de vârstă vârsta biologică. Aici, practic putem să vorbim de îmbătrânire.”, ne-a declarat profesor doctor Ioan Prada.

Ce înseamnă îmbătrânirea biologică, vârsta biologică, puteți afla urmărind podcastul Dialogurile Puterii de la ora 19.00, la Puterea.ro