Vasile Dâncu: Există și atacuri cibernetice și atacuri ideologice

Războiul hibrid este unul total, iar acest tip de război, fie că vrem, fie că nu vrem, nu are granițe, a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

Întrebat pe B1 TV dacă România e afectată de războiul informațional pe care îl desfășoară Federația Rusă și dacă săptămâna trecută anumite instituții au fost țintele unor atacuri cibernetice, ministrul a explicat: „Nu am primit semnale că ar fi fost vreun atac serios care să poată fi identificat ca fiind un atac din partea Rusiei, dar războiul holistic, războiul hibrid, cum spunem noi acum, este deja un război total”.

Fie că vrem, fie că nu vrem, acest tip de război nu are granițe și au existat mai multe elemente aici care țin de războiul acesta, iar ceea ce face NATO acum, de exemplu, la viitorul Concept Strategic, ia în calcul tocmai această nouă realitate. Pentru că în Conceptul Strategic din 2010 nu erau trecute amenințările hibride, războiul electronic, atacurile cyber și alte lucruri”, a continuat Vasile Dîncu.

„Probabil n-au fost atacate instituțiile mari”

Referitor la atacurile cibernetice, el a spus: „Se întâmpla, astea probabil că sunt atacuri mici care vin dinspre fostul spațiu sovietic, nu au produs damage-uri (pagube, n.r.) instituționale importante, probabil n-au fost atacate instituțiile mari. Sunt atacate, sigur, instituții de un rang secundar, probabil, sau instituții ale administrației, sau firme, pentru că acest lucru există, este o practică. Nu am văzut o situație a atacurilor cibernetice, dar acestea există”.

„Există atacurile ideologice, care vin pe linia pe care a lansat-o Putin, aceea a descuraja pe cei din zonă care ar putea să dea ajutor ucrainenilor. Ați văzut că apar analiști care spun că România, sau Polonia poate să fie o victimă a unor atacuri din partea Rusiei, sunt atacuri legate de omogenitatea socială și de coeziunea socială. Asta se vede foarte bine”, a adăugat Vasile Dîncu pe B1 TV.

3 COMENTARII

 1. Vasile Dâncu!
  Cât de bună este armata ucraineană?

  Într-un cuvânt: Capabil, surprinzător de capabil. Uită-te la poziția lor. Sunt invadați din toate părțile. Nu există nicio modalitate pământească de a-și apăra întreaga graniță (sau chiar de a ajunge aproape).

  Rusia depășește numărul forțelor aeriene ucrainene cu 20 la 1. În plus, forțele terestre ucrainene sunt nou-nouțe (majoritatea din 2015 încolo) și depășite numeric.

  Ucraina este într-o zonă dificilă – ce ar trebui să facă?

  Pe măsură ce a început invazia rusă, ucrainenii au făcut lucrurile aproape perfect.

  Ei au luptat cu o retragere de luptă de la graniță – refuzând să se blocheze și renunțând milă după milă rușilor. Înaintarea Rusiei a fost lentă și împiedicată de pierderi grele. Între timp, ucraineanul a suferit pierderi minime.

  Și-au mutat avioanele în mod regulat și și-au concentrat cele mai bune unități pe protejarea aeroporturilor. Rusia a folosit parașutiști pentru a încerca să ia aeroporturi, iar Ucraina i-a apărat cu succes pe toți. Doar 2 aeroporturi au căzut și ambele au fost reluate în câteva ore

  Ucraina a prezis unde vor zbura aeronavele rusești cu aripi fixe și vor folosi arme portabile AA pentru a combate încercările Rusiei de a domina aerul

  Ucraina și-a concentrat forțele speciale pe atacarea convoaielor și tancurilor de reaprovizionare. Rusia este nevoită să folosească autostrăzile majore pentru a deplasa vehiculele, iar ucrainenii le pun în ambuscadă pe aceste drumuri în mod constant.

  Ucraina și-a redus la minimum propriile pierderi, a provocat pierderi masive rușilor și a perturbat foarte mult logistica rusă.

  O lună de la începutul conflictului și Rusia nu merge bine.

  Opt generali au fost uciși pina acum. Victimele au fost semnificative – ajungând deja la 5.000

  Rusia a fost devastată din punct de vedere economic de sancțiuni și de costul acestui conflict

  Rusia nu a reușit să își asume niciun obiectiv major (în afară de un oraș de graniță).

  Deci, în toate ale razboiului, Ucraina se descurcă foarte bine, având în vedere ce dezavantaj se află.

 2. Lecții încă neînvățate, guvernul plânge în lacrimi de crocodil din cauza libertății de exprimare a simplistului cetățean român?

  Cum comentezi tovarășe Vasile Dâncu acest subiect?

  Dacă rușii fac o „operație militară specială” și nu un război, ce înseamnă asta în dreptul internațional? Mai pot exista crime de război fără război?

  Nu, pot să-mi numesc ursul câine, dar este totuși este un URS. Nu tovarășe Vasile?

 3. Adevărul despre modul în care Kremlinul îl transformă pe Boris Johnson în arma lor secretă ?

  https://bylinetimes.com/2022/02/24/boris-johnson-allowed-russian-interference-into-the-uk-as-putin-prepared-for-war/

  Posibilitatea ca Evgeny Lebedev, un prieten apropiat al lui Boris Johnson, să-l fi convins pe actualul prim-ministru să sprijine părăsirea Marii Britanii din UE.

  De asemenea, pune un punct de vedere interesant asupra insistenței lui Johnson ca Lebedev să fie ridicat în Camera Lorzilor împotriva opoziției din diferite părți, inclusiv MI6.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...
Foto: Otilia Caloian

Val de amenzi pentru parcări neregulamentare, în Sectorul 2

Peste 3.000 de amenzi, într-o singură lună. Atâtea contravenții au aplicat autoritățile din Sectorul 2 pentru parcări neregulamentare. Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că...