Viața lui Coco Chanel. 50 de ani de la moartea designerului care a adus emanciparea femeilor prin modă

Publicat: 11 feb. 2021, 09:30, de Irina Maria Mari, în LIFESTYLE , ? cititori
Viața lui Coco Chanel. 50 de ani de la moartea designerului care a adus emanciparea femeilor prin modă

Cea care a inventat costumele comode pentru femei și care a introdus în garderoba tuturor femeilor rochiile negre, Coco Chanel rămâne în istorie ca designerul unor modele atemporale, care sunt populare chiar și la un secol după ce au fost create.

Cine a fost Coco Chanel?

Designerul de modă Coco Chanel este renumită pentru modelele sale atemporale, costumele sale comerciale și micile rochii negre. În anii ‘20, ea și-a lansat primul parfum și, în cele din urmă, a introdus costumul Chanel și ”little black dress”. Toate creațiile ei au pus accent pe realizarea unor haine care să fie mai confortabile pentru femei și ea însăși a devenit o pictogramă de stil mult venerată, cunoscută pentru ținutele sale simple, dar sofisticate, asociate cu accesorii grozave, cum ar fi mai multe rânduri de perle.

Tinerețea lui Coco Chanel

Născută Gabrielle Bonheur Chanel la 19 august 1883, în Saumur, Franța, a rămas orfană de mamă la 12 ani, iar tatăl său, care lucra ca lucrător ambulant, a dus-o la un orfelinat. Tânăra Chanel a fost crescută de călugărițe care au învățat-o să coasă.

După ce a plecat de la mănăstire, tânăra Gabrielle a devenit cântăreață în mai multe cluburi, iar acolo și-a primit porecla de Coco.

Începuturile unui imperiu al modei

În jurul vârstei de 20 de ani, Chanel a început o relație cu Etienne Balsan, care s-a oferit să o ajute să înceapă o afacere la Paris. Ulterior, l-a părăsit pe acesta pentru un prieten de-al său, Arthur „Boy” Capel, care avea mai mulți bani.

Cu ajutorul financiar al celor doi, Coco și-a deschis în 1910 un magazin de pălării pe Rue Cambon din Paris. Afacerea ei a avut succes, așa că în scurt timp s-a extins, a deschis alte două magazine în Deauville și Biarritz și a început să facă haine.

În această perioadă a avut și primul succes, atunci când a realizat o rochie dintr-un tricou vechi. Mai multe persoane i-au admirat ținuta și când au întrebat-o de unde a luat-o, Coco s-a oferit să le confecționeze și lor una. „Averea mea este construită pe acel tricou vechi pe care l-am îmbrăcat pentru că era frig în Deauville”, a povestit Chanel într-un interviu acordat autorului Paul Morand.

Coco Chanel a devenit populară în lumea literară și artistică pariziană și a realizat costumele pentru Baletele Ruse și piesa Orphée a lui Jean Cocteau. De altfel, era prietenă bună cu personaje precum Cocteau sau Pablo Picasso, scrie Biography.com.

Primul parfum, Chanel No. 5

În anii 1920, afacerea lui Coco Chanel era înfloritoare, dar a decis să o ducă la un alt nivel și a lansat primul său parfum, Chanel No. 5. Acesta este primul parfum din istorie care purta numele unui designer. Parfumul „este accesoriul nevăzut, de neuitat, suprem al modei…cel care vă anunță sosirea și vă prelungește plecarea”, a explicat odată Chanel.

Modele iconice: costum Chanel și little black dress

În 1925, Chanel a lansat legendarul costum Chanel cu sacou fără guler și fustă bine ajustată. Modelul ei era de-a dreptul revoluționar pentru epoca aceea, în special pentru că a împrumutat elemente de îmbrăcăminte de la bărbați și punea accent pe confort. Prin aceste costume, Coco a ajutat femeile să renunțe la corsete și alte articole de îmbrăcăminte incomode.

Un alt design revoluționar din anii 1920 a fost mica rochie neagră a lui Chanel. Ea a luat culoarea negru, asociată până atunci cu doliul și înmormântările, și a transformat-o într-o rochie chic de seară.

De asemenea, Coco Chanel este cea care a introdus pantalonii în garderoba femeilor. Deși în perioada războaielor mondiale femeile au început să poarte pantaloni pentru a putea face mai ușor față unor sarcini care le-au revenit după plecarea bărbaților pe front, Chanel a fost cea care a transformat pantalonii într-un element fashionable.

Atunci când avea 86 de ani, Coco a declarat că regretă acest lucru, fiind dezamăgită să vadă cât de multe femei preferă să poarte pantaloni în detrimentul rochiilor.

Problemele financiare și prăbușirea afacerii

Marea Criză din 1929 a avut un impact negativ asupra afacerilor lui Coco Chanel, iar izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a determinat-o să -și închidă magazinele.

După război, Chanel a părăsit Parisul, petrecând câțiva ani în Elveția, într-un fel de exil. De asemenea, a locuit o vreme la casa ei de la țară din Roquebrune.

Revenirea în modă

La vârsta de 70 de ani, la începutul anilor 1950, Chanel a revenit triumfător în lumea modei. La început nu a fost primită foarte bine de criticii de modă, dar modelele ei feminine și atractive prin simplitatea lor, i-au câștigat admiratori și cumpărători în toată lumea.

Bărbații din viața lui Coco Chanel

De o frumusețe interesantă, care atrăgea reprezentanții sexului opus prin complexitatea ei, Coco nu a fost lipsită de admiratori toată viața sa. De altfel, s-a bazat mereu pe bărbați pentru a-și construi afacerea și a o dezvolta. Totuși, ea nu a fost căsătorită niciodată și nu a avut copii.

Printre cei mai cunoscuți iubiți ai lui Coco Chanel a fost compozitorul Igor Stravinsky. Mai apoi, în jurul anului 1923, l-a întâlnit pe iahtul său pe Hugh Grosvenor, Duce de Westminster.

Cei doi au avut o relație de zeci de ani, iar ducele britanic a cerut-o în căsătorie, dar ea l-a respins. Se pare că i-a spus acestuia că „Au existat mai multe ducese de Westminster – dar există o singură Chanel!”

Acuzațiile de spionaj în favoarea naziștilor

În timpul ocupației germane a Franței, Chanel a avut o relație cu un ofițer militar nazist, Hans Gunther von Dincklage. A obținut permisiunea specială de a rămâne în apartamentul ei de la Hotel Ritz din Paris, care funcționa și ca sediu pentru armata germană.

După încheierea războiului, Chanel a fost interogată despre relația ei cu von Dincklage, dar nu a fost acuzată ca colaboratoare. Unii s-au întrebat dacă nu cumva aceasta a fost opera lui Winston Churchill, care era prieten bun cu Coco.

Deși nu a fost acuzat oficial, Chanel a avut de suferit în ochii opiniei publice și au existat multe discuții privind relația sa cu un ofițer nazist, care era văzută ca o trădare a țării sale.

Moartea lui Gabrielle Coco Chanel

Gabrielle Coco Chanel a murit pe 10 ianuarie 1971, în apartamentul ei din Hotel Ritz.

Afacerea ei i-a rămas lui Pierre Wertheimer, partenerul său atunci când a lansat parfumul Chanel No.5 și care a preluat casa Chanel cu 17 ani înainte de moartea designerului.

Familia acestuia are și astăzi în portofoliu brandul Chanel, iar la un deceniu după moartea lui Coco, aceștia l-au pus în fruntea afacerii pe Karl Lagerfeld, cel care a condus compania și a fost designerul șef până la decesul său în februarie 2019.