Victor Negrescu: „Bulgaria ar putea lua fața României, în Schengen”

Este important ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să rămână pe agenda europeană, a postat marţi eurodeputatul Victor Negrescu pe o reţea de socializare.

El subliniiază că ţara noastră trebuie să se folosească în acest sens de două momente cheie ale începutului de an – reuniunea informală a Consiliului JAI din Suedia de la sfârşitul lunii ianuarie şi reuniunea Consiliului European din 9-10 februarie.

„Anul 2023 poate să fie anul aderării României la spaţiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent şi cu profesionalism. Avem nevoie de o acţiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel şi de o mai bună cooperare între toţi cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru ţara noastră. Toţi am văzut ce a putut face Croaţia, prin aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen, începând cu 1 ianuarie, deşi a intrat în Uniunea Europeană după România”, scrie Victor Negrescu, relatează Agerpres.

El a adăugat că emisiunile TV din România sunt pline cu tot felul de comentarii politicianiste, în timp ce Bulgaria nu ezită să acţioneze direct.

„Vizita de la Viena a preşedintelui social-democrat din Bulgaria (Rumen Radev – n.r.) deja produce rezultate. La finalul lunii ianuarie, cancelarul austriac (Karl Nehammer – n.r.) va merge împreună cu ministrul de interne (Gerhard Karner – n.r.) la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia pentru a identifica şi propune împreună soluţii la nivel european în vederea combaterii fenomenului migraţional. Această abordare este corectă şi reprezintă un fel de a face politică europeană care poate produce rezultate. Să nu mire pe nimeni dacă Bulgaria va lăsa România în urmă dacă se va pune problema, o fac deja privind aderarea la zona euro. Doar la noi necunoscătorii au fost ezitanţi”, a mai scris eurodeputatul PSD.

El a precizat că agenda europeană prevede două momente cheie. Primul ar fi în 25-27 ianuarie, când va avea loc în Suedia reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

„Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria şi pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie”, a afirmat Negrescu.

Al doilea astfel de moment crucial este Consiliul European din 9-10 februarie. „Este important ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să rămână pe agenda europeană. Şefii de stat şi de guvern trebuie să abordeze această tematică şi să clarifice aspectele restante”, a pledat eurodeputatul care deţine funcţia de vicepreşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PES).

„Doar dacă vom aborda coerent începutul de an, vom avea o şansă reală ca ţara noastră să intre în spaţiul Schengen pe finalul anului”, a mai avertizat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...