Victor Negrescu (PSD): Există trei variante pentru aderarea la Schengen. Şansele au crescut simţitor

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că există trei variante posibile pentru obţinerea unei decizii favorabile aderării României la Schengen, până la finalul anului. 

Social-democratul a adăugat că, în contextul discuţiilor purtate în ultimul timp la Viena şi cu reprezentanţi ai instituţiilor europene, şansele aderării ţării noastre la zona de liberă circulaţie au crescut simţitor, relatează News.ro.

„În contextul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de săptămâna viitoare, unde se va discuta despre extinderea spaţiului Schengen, a amânării votului privind intrarea României în zona de liberă circulaţie dar şi a posibilei renunţări iminente la exercitarea veto-ului de către Olanda, prezint ultimele trei variante posibile pentru a obţine o decizie favorabilă ţării noastre până la finalul anului: Varianta 1, pe care personal o propun şi am susţinut-o în discuţiile mele de la Viena şi cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spaţiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE şi validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul”, a scris Victor Negrescu, duminică, pe Facebook.

El a mai spus că a doua variantă, care este mult prea riscantă, „presupune o politizare a subiectului, implică o discuţie şi un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European”.

„Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-şi apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambiţiile sale europene”, a mai explicat Negrescu.

Eurodeputatul PSD a vorbit şi despre a treia variantă evaluată de instituţiile europene, care „presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect”.

„Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiţionale, precum menţinerea unor controale suplimentare la frontieră, garanţii privind securizarea frontierelor sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria şi România”, a completat Victor Negrescu.

„Toate aceste variante depind de evoluţiile politice din Olanda, de decizia noului Parlament care se constituie săptămâna viitoare şi de rezultatul negocierilor pentru obţinerea unui acord guvernamental”, a continuat social-democratul.

„În contextul impasului existent în formarea unei noi majorităţi guvernamentale în Ţările de Jos dar şi a raportului preponderent pozitiv privind statul de drept din Bulgaria întocmit de experţii olandezi, ne putem aştepta ca premierul în exerciţiu, Mark Rutte, candidat la şefia NATO, unde are nevoie de sprijinul ţărilor noastre, să susţină ridicarea veto-ului aplicat Bulgariei”, a mai spus Negrescu.

Acesta a adăugat că şansele României de a adera la Schengen au crescut simţitor.

„În acest context general, dar şi în raport cu discuţiile pe care le-am avut recent în Austria şi cu reprezentanţii instituţiilor europene la cel mai înalt nivel, şansele României de a adera la spaţiul Schengen, mai ales în formula accederii etapizate, au crescut simţitor. Invit astfel pe toţi cei care caută să politizeze subiectul să acţioneze cu prudenţă şi diplomaţie, şi să ajute în mod dezinteresat astfel încât acest obiectiv central al României să fie îndeplinit”, a concluzionat Victor Negrescu.

Preşedintele PMP Eugen Tomac a anunţat că, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, foar va fi discutat subiectul accesului României la spaţiul Schengen, însă nu va fi dat şi un vot, ceea ce înseamnă că ţara noastră nu va intra în acest an în Schengen.

Consiliul JAI care va avea loc, pe 4 şi 5 decembrie, nu va supune la vot aderarea României la Schengen, desi subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii. Astfel, este avută în vedere convocarea unui nou Consiliu Extraordinar, până la sfârşitul lunii decembrie, în care să fie decisă o aderare în etape a ţării noastre, mai întâi pe aerian, din martie anul viitor.

Scenariul a fost discutat şi de premierul Marcel Ciolacu cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, în contextul în care Spania deţine preşedinţia Consiliului UE, în această perioadă, potrivit unor surse politice.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole