Viitorul cafelei, încotro?

O specie de cafea nemaiîntâlnită în sălbăticie de decenii a fost redescoperită în pădurile tropicale din Sierra Leone. 

Această descoperire ar putea contribui, potrivit oamenilor de ştiinţă, la asigurarea viitorului pentru această marfă valoroasă, ameninţată de schimbările climatice, potrivit Reuters.

Cercetătorii au anunţat că această specie, numită Coffea stenophylla, prezintă o toleranţă sporită la temperaturile mai ridicate faţă de Coffea arabica, ce constituie 56% din producţia mondială, şi Coffea robusta, ce reprezintă 43%.

Potrivit cercetătorilor, Coffea stenophylla are o aromă superioară, similară speciei arabica.

Stenophylla ar putea fi salvarea

Botanistul Aaron Davis, care a condus acest studiu, publicat în jurnalul Nature Plants, a declarat că stenophylla a fost cultivată în anumite zone din Africa de Vest şi a fost exportată în Europa până la începutul secolului XX, înainte ca aceste culturi să fie abandonate după introducerea speciei robusta.

Aroma arabica este evaluată drept superioară, de aici şi preţul mai mare în comparaţie cu robusta, care este utilizată în principal pentru cafea instant şi amestecuri de cafea. Arabica prezintă însă o rezistenţă limitată la schimbările climatice, iar cercetările au demonstrat că producţia sa la nivel mondial ar putea să scadă cu cel puţin 50% până la jumătatea secolului.

Stenophylla creşte la o temperatură medie anuală de 24,9 grade Celsius, cu 1,9 grade Celsius mai mare decât în cazul cafelei robusta şi cu până la 6,8 grade Celsius mai ridicată decât în cazul arabica, au notat cercetătorii, potrivit Agerpres.

Potrivit cercetătorilor, redescoperirea stenophylla poate contribui la ”asigurarea viitorului” unei industrii a cafelei. 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului

Udate ora 2,20: Iranul plusează: În ceea ce privește atacul israelian asupra clădirii consulare din Damasc, de săptămâna trecută, misiunea iraniană a ONU a...

Vin luni grele pentru companiile din România! Falimentul bate puternic la...

Perspectivele economice destul de tulburi la nivel european, confirmate deja în Marea Britanie și Germania, au ridicat nivelul de alertă și în economia românească....