Viktor Orban vrea să monteze garduri pentru refugiați, la granițele Ungariei

Premierul Viktor Orban și omologii săi din alte țări au cerut UE finanțarea amplasării de garduri la granițe pentru împiedicarea refugiaților și migranților.

Cererea vine înainte de summitul celor 27 de lideri ai statelor UE care are loc joi și vineri, săptămâna aceasta, precizează Reuters și Agerpres.

Agenţia UE pentru graniţe Frontex a raportat că, în 2022, s-au înregistrat 330.000 de treceri ilegale, cel mai mare număr după 2016.

Unele ţări ca Polonia, Ungaria şi Slovenia au ridicat garduri la graniţe pentru a-i ţine la distanţă pe refugiaţi şi migranţi. Dar Comisia Europeană a refuzat până acum să suporte cheltuielile legate de aceste garduri.

Într-o videoconferinţă, înaintea summitului de joi şi vineri, alături de omologii săi din Polonia, Belgia, Finlanda, Malta şi Bulgaria, Viktor Orban a cerut UE să finanţeze asemenea proiecte, afirmând că „gardurile apără întreaga Europă”, potrivit şefului biroului său de presă, citat de MTI.

Opt state membre UE vor garduri pentru refugiați

Alte opt state membre ale UE – Austria, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Malta, Slovacia – au cerut, înaintea summitului UE, suplimentarea din fonduri ale UE pentru protecţia frontierelor externe ale Uniunii.

Pe de altă parte, organizațiile pentru drepturile omului au declarat ilegală și inumană această abordare a problemei migrației. Alți critici spun că o asemenea abordare nu rezolvă această problemă, dar va contribui la atragerea electoratului de extremă dreapta și nu va acoperi lipsa de mână de lucru de care suferă Europa.

Citește și Viktor Orban elimină plafonarea prețului la carburanți după ce benzinăriile au rămas fără combustibili

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...