Vin vremuri grele pentru nemți: Economia se îndreaptă spre recesiune, după anul cu inflație record pentru ultimele trei decenii

Publicat: 17 ian. 2022, 14:07, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Vin vremuri grele pentru nemți: Economia se îndreaptă spre recesiune, după anul cu inflație record pentru ultimele trei decenii

Blocajele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare, creşterea puternică a prețurilor materiilor prime şi slăbiciunea Chinei, cel mai mare partener comercial al nemților, au afectat puternic economia Germaniei, cea mai mare din Europa, potrivit The Wall Street Journal. Iar problemele Germaniei, care reprezintă aproape o treime din PIB-ul zonei euro, apasă asupra redresării continentului de pe urma pandemiei de COVID-19 și reflectă de fapt o stare care caracterizează întreaga economia mondială.

După un an 2021 dificil cu cea mai mare inflație din ultimele trei decenii, analiștii se așteaptă la o revenire în forță abia spre a doua parte a acestui an, temându-se de o posibilă recesiune în contextul problemelor legate de pandemie, dar și de funcționarea lanţurilor de aprovizionare.  

În ulti­mul trimestru al anului trecut, economia germană s-a contractat cu între 0,5% şi 1% trimestrial, după cum a anunţat agenţia federală de statistică a Ger­maniei. La nivelul întregului an, PIB-ul german a avansat cu aproximativ 2,7% în termeni anuali, menţinându-se cu 2% sub nivelul din 2019. Creşterea estimată pentru zona euro este de 5%, iar pentru SUA de 5,8%, arată Mediafax.

Exporturile, motorul economiei nemțești

Preşedintele agen­ţiei de statis­tică, Georg Thiel, susține că re­dre­sarea economiei se află la cote modeste, din cauza res­tric­ţii­lor sociale anti-epidemice, care au afectat chel­tuielile de consum și nu în ultimul rând din cauza întârzierilor de livrări şi a penuriilor de materii prime. Situația este cu atât mai grea, cu cât nemții sunt dependenți de exporturi, care susţin undeva la 30% din locurile de muncă locale, de aproximativ patru ori mai mult decât în SUA. Nu în ultimul rând, dincolo de problemele legate de penuriile de com­ponente şi forţă de muncă, nemții se confruntă și cu creşterea dramatică a prețurilor la energie. De altfel, în 2021, inflația din Germania a atins cel mai ridicat nivel anual din 1993 în 2021 – 5,3%.

Pe de altă parte, încetinirea Chinei, cel mai mare partener comercial al Germaniei în 2020 şi un cumpărător major de utilaje şi maşini germane, produce efecte serioase. În noiembrie, de exemplu, exporturile către China s-au redus cu 4,2%. Au crescut, în schimb, livrările către SUA cu aproximativ 15% la 11 miliarde de euro.

Incertitudini privind viitorul

Starea de spririt în rândul companiilor nemțești nu se află la cele mai înalte cote, una din şapte firme  germane se tem pentru existenţa lor, relevă un sondaj recent al ifo.  

În 2021, principalele motoare de creştere au fost un avans al exporturilor şi cheltuielile publice masive, notează Reuters. Cât privește viitorul, performanţa viitoare a economiei germane rămâne învăluită în incertitudine. Economiştii se aşteaptă la o revenire în forță în a doua parte a acestui an, temându-se însă că dacă problemele legate de pandemie şi lanţurile de aprovizionare continua, ţara ar putea aluneca în recesiune.

„Pentru că nu prea sunt semne de îmbunătăţire pe termen scurt, economia riscă să se contracte din nou în primul trimestru al acestui an, flirtând cu recesiunea. Singurul lucru pozitiv este că creşterea ar trebui să-şi revină puternic după perioada de iarnă“, arată analiştii ING.