Vine un nou val de praf saharian. Atenție, persoanele cu boli respiratorii!

Publicat: 13 iun. 2024, 18:23, de Magda Marincovici, în Mediu , ? cititori
Vine un nou val de praf saharian. Atenție, persoanele cu boli respiratorii!
praf saharian boli respiratorii serviciul Copernicus

Potrivit Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus, în această săptămână, un nou val de praf saharian se apropie  de țara noastră. Medicul Beatrice Mahler spune că, praful saharian mărește riscul de acutizare a bolii, în cazul  persoaneleor cu afecțiuni respiratorii cronice.

Valul de praf a trecut deja de centrul și estul Mediteranei și va afecta Cipru, Grecia, Bulgaria și sudul României, anunță Serviciul de Monitorizare a Atmsoferei Copernicus.

Acest episod  se adaugă celorlalte,  cu punct de plecare  în nordul Africii, de unde este adusă o cantitate mare de praf saharian.

Recomandările medicului Beatrice Mahler

În timpul acestor episoade de praf saharian,  persoanele care suferă de boli respiratorii cronice  – astm, BPOC, bronșiectazii – prezintă risc de acutizare. avertizează medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

”Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronșiectazii, pentru că poate induce crise de acutizare acestor afecțiuni. Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar crește cu 30% pentru acești pacienți în următoarele cinci zile de la expunere”, semnalează medicul Beatrice Mahler.

Acestor persoane medicul le recomandă ”să utilizeze suplimentar medicația pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situații particulare, cum este și acesta”.

De asemenea, praful saharian poate afecta și persoanele alergice. Și aceste persoane trebuie să respecte medicația indicată de medicul alergolog, spune medicul Beatrice Mahler, convinsă fiind  că  medicii alergologi sau pneumologi recomandă  penru fiecare pacient cu astm alergic ”suplimentarea dozei în anumite momente specifice, tipice, care aduc un risc de acutizare sau de simptomatologie neplăcută, agravantă”.