Violeta Alexandru explică ce e cu primarii care figurează cu goluri la Casa de Pensii

Publicat: 10 dec. 2021, 16:00, de Eliza Popa, în SOCIAL , ? cititori
Violeta Alexandru explică ce e cu primarii care figurează cu goluri la Casa de Pensii

Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, afirmă că primarii care figurează cu goluri la Casa de Pensii reprezintă situații punctuale, nu generale, iar pentru aceștia există o soluție.

Violeta Alexandru a vorbit la Europa FM despre pensiile speciale și plata contribuțiilor către stat în cazul primarilor. „Este un procent aproape de procentul pe care l-am avut și până acum; nu este o cifră cu totul ieșită din linia celor pe care le-am avut pentru acest capitol. Nu știu cum s-au făcut calculele, nu știu de ce 9.4% și nu 9.5% – aceste explicații ar trebui să le ofere, în primul rând, ministerul Finanțelor, dar și ministerul Muncii. Vă spuneam că oamenii trăiesc cu senzația că ministerul Muncii este instituția cheie în stabilirea punctului de pensie, de exemplu, dar în realitate ministerul Finanțelor joacă un rol determinant”, a explicat Violeta Alexandru la Europa FM.

A verificat chestiunea în cauză

„Ministerul Finanțelor trebuie să fie disponibil pentru discuții în relație cu ministerul Muncii, de aceea spun că explicația pentru 9.4% ministerul Finanțelor trebuie s-o dea și ministerul Muncii. Nu iese din linia procentelor pe care le-am avut în ultimii ani, dar într-adevăr ne punem toți problema de ce nu 9.5%. Pobabil că din punct de vedere al calcului pe deficit, s-a ajuns la această concluzie pe care văd că o comentează cei din spațiul politic, dar ea nu iese din procentul obișnuit pentru pensii”, a adăugat Violeta Alexandru.

S-a pus un prag, dar nici nu s-au dat niște răspunsuri clare legat de ce se întâmplă cu pensiile primarilor. Acum se pasează vine de la unul la altul – am pus pragul ca să nu se dea pensiile primarilor, s-a spus”, a afirmat Violeta Alexandru, despre primarii care nu ar avea contribuțiile către stat plătite. Despre pensiile primarilor se spune că nu au avut contribuții, există o perioadă care le lipsește din vechime, iar Violeta Alexandru a afirmat că a verificat chestiunea în cauză.

„Nu e chiar așa. Într-adevăr au fost cazuri în țară și pe anumite perioade scurte de timp în care personalul primăriilor respective au interpretat în mod eronat. Ca stagiu, ele sunt asimilate. Din punct de vedere al contribuțiilor, au fost cazuri – am întrebat de trei ori – mai degrabă punctuale decât generale. Dacă sunt cazuri punctuale și pe segment de timp scurte, ele se pot rezolva cum le rezolvă oricine. Îți faci un contract cu Casa de Pensii și-ți plătești contribuția respectivă ca să acoperi perioada”, a explicat Violeta Alexandru.