Virgil Popescu: „Reactoarele nucleare modulare mici ale NuScale Power sunt o tehnologie sigură şi de încredere”

Autorizarea de către autoritatea de reglementare în domeniul nuclear a SUA a reactoarelor modulare mici dezvoltate de NuScale Power înseamnă că această tehnologie este sigură şi de încredere, a declarat, joi, la Glasgow, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

Prin acordarea primului SMR (reactor nuclear modular de mici dimensiuni – Small Modular Reactor) a autorizării din partea US Nuclear Regulatory Commission, tehnologia NuScale reprezintă o tehnologie nucleară sigură, de încredere şi scalabilă, care îndeplineşte solicitările noastre, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii românilor”, a afirmat Popescu.

Ministrul Energiei a participat la semnarea de către directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi de preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, a documentelor oficiale ale acordului pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni în România. Popescu a menţionat că autorităţile româneşti au în vedere plasarea de centrale cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente.

Primul modul NuScale, construit până în 2027

Pe baza Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, România plănuieşte să-şi reducă emisiile de CO2 cu 55% până în 2030 (…). Dezvoltarea de noi capacităţi până în 2030 este esenţială, cum 80% din termocentrale şi-au depăşit durata de viaţă normală, iar 66% din emisiile de CO2 sunt generate de sectorul energetic. Energia nucleară are un rol esenţial în decarbonizare. (…) Construirea unui reactor modular mic funcţional este o soluţie tehnologică avansată şi sigură, cu beneficii de mediu dovedite, producând energie fără emisii şi care aduce beneficii directe sociale şi economice comunităţii şi care produce prosperitate economică. (…).

O centrală SMR cu şase module, adică una de 462 megawaţi, va evita emiterea din cărbune a 4 milioane de tone de emisii de CO2 anual, sau echivalentul a eliminării de pe şosele a 6,6 milioane de maşini anual. (…) Ţinta noastră este să plasăm SMR în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente, obţinând astfel reducerea amprentei de carbon, cu salvarea locurilor de muncă şi a veniturilor locale şi garantând o tranziţie acceptabilă pentru termocentralele pe cărbune existente, pentru lucrătorii din acestea, pentru comunitate şi pentru afacerile locale”, a adăugat Virgil Popescu.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al Statelor Unite, remis marţi de Ambasada SUA la Bucureşti, NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission).

Prin această iniţiativă, este de aşteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării, se menţionează în comunicatul remis de Ambasada SUA la Bucureşti. 

6 COMENTARII

  1. Cu aceasta informatie trebuie inceput domnilor si doamnelor: Nuclearelectrica, singurul producător nuclear din România, pentru a construi cinci reactoare care vor înlocui 4,5 GW de generare de cărbune și vor elimina 45 de milioane de tone de CO2 pe an. De asemenea, va crea 1.450 de locuri de muncă în centralele electrice, 5.855 de locuri de muncă în construcții și peste 23.280 de locuri de muncă în producție.

  2. Ca parte a pachetului Nuclear Futures, Statele Unite au plăcerea de a colabora cu Polonia, Kenya, Ucraina, Brazilia, România și Indonezia, printre altele, pentru a sprijini progresul în atingerea obiectivelor lor de energie nucleară. Eforturile includ dezvoltarea capacităților, echipamente, studii de fezabilitate și amplasare, proiecte demonstrative, excursii de studiu, vizite la fața locului, colaborare tehnică și multe altele.
    Planuri de viitor România intenționează să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și dependența sa de importuri de combustibili fosili de la 20,8% la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care contribuie în prezent cu 33% la producția de energie fără emisii a țării, va avea un rol esențial în atingerea acestor obiective de decarbonizare pentru a asigura tranziția energetică către o economie fără carbon.

  3. „Nuclearelectrica este mândră să fie în frunte, valorându-și experiența de operare la standarde excelente și una dintre cele mai performante centrale nucleare din lume, în dezvoltarea primelor SMR din Europa, o sursă de energie care este 100% fără carbon și care va reduce amprentele asupra mediului și ne-au pus pe calea către o lume cu emisii zero. Și, în același timp, va forma o nouă generație de ingineri, care va beneficia de cei 25 de ani de experiență pe care Nuclearelectrica are și de inovația revoluționară a tehnologiei SMR a NuScale. Ce vremuri interesante să contribuim la viitorul energiei, să construim o moștenire curată pentru generațiile viitoare”, Cosmin Ghiță, Chief Executive Officer, Nuclearelectrica.
    Da! Sa tot fi mantru pe a ta inteligenta si munca disciplinata .

  4. Parteneriatul SUA-Român va instala un simulator SMR într-o universitate de prim rang
    „Acest pas inițial de pionierat al României va crea un impuls semnificativ pentru reducerea emisiilor în toată Europa”, a adăugat Departamentul de Stat al SUA. „Având 30 de centrale electrice pe cărbune în regiune, inclusiv șapte în România, SMR-urile sunt potrivite în mod ideal pentru a înlocui această putere de bază și pentru a angaja mulți din aceeași forță de muncă. Suntem încântați de acest parteneriat cu România în promovarea tehnologiilor curate emergente”. Acest parteneriat reprezintă, de asemenea, progrese asupra unui acord interguvernamental în curs de desfășurare, menit să construiască cooperarea în cadrul obiectivului comun de extindere și modernizare a infrastructurii nucleare a României, lansat în 2020 de Ministerul Energiei din România și Departamentul de Energie al SUA.

    În acord, România va primi, de asemenea, asistență tehnică de peste 2 milioane de dolari din partea SUA, cu scopul de a transforma instalațiile de producție de energie ale țării într-un centru educațional și de formare în regiunea mai mare a Europei de Est. În special, aceasta va include înființarea unui simulator SMR la una dintre cele mai elite universități din România, potrivit unei pagini web a Ambasadei SUA în România.. Această instruire practică va pregăti cele mai bune minți inginerești din țară pentru lucrul cu reactoare nucleare modulare mici, va implica o misiune comercială inversă și va implica o serie de ateliere privind reglementările SMR. Acesta este un pas substanțial în demonstrarea viabilității, din punct de vedere financiar, logistic și tehnologic, a potențialului ca energia nucleară să devină o altă sursă și mai fiabilă de „energie curată” în Europa, unde nuclearul a fost în mare măsură umbrit în popularitate de energia solară și energie eoliană.

  5. Cernavodă este singura centrală nucleară din România și este formată din două reactoare cu apă grea sub presiune de 650 MWe. Unitatea 1 a intrat în exploatare comercială în 1996 și unitatea 2 în 2007. Nuclearelectrica intenționează să prelungească durata de viață a unității de la 1 la 60 de ani. Majoritatea lucrărilor la unitățile 3 și 4 – ca și unitățile 1 și 2, reactoare Candu-6 – au fost efectuate în anii 1980, înainte de căderea guvernului lui Nicolae Ceaușescu în 1989. În iulie 2020, România a lansat o licitație pentru un nou studiu de fezabilitate pentru a finaliza unitățile 3 și 4.

  6. Virgil POPESCU nu este un specialist in energia nucleara in care se poate avea incredere ca – „Reactoarele nucleare modulare mici ale NuScale Power sunt o tehnologie sigură şi de încredere”. Teoria asta trebuie analizata si eventual sustinuta de cercetatorii si specialistii atomisti pe care ii are Romania. Cei care ocupă vremelnic o funcție de conducere, oriunde ar fi, nu trebuie bagati in seama!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole