Virgil Popescu: Se analizează condiţiile tehnice pentru sincronizarea sistemului energetic din Ucraina şi din Republica Moldova cu cel european

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat, după participarea la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei de la Bruxelles, că statele membre UE au subliniat importanţa realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina şi din Republica Moldova cu cel european, iar în prezent se analizează condiţiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgenţă.

Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată pe fondul crizei din Ucraina cu impact major asupra situaţiei preţurilor la energie şi gaze naturale în întreaga Europă, ca urmare a solicitării din partea României, Greciei şi Bulgariei. Situaţia din Ucraina este una critică. În spirit de solidaritate, Statele Membre au început să ia acţiuni concrete de asistenţă pentru Ucraina conform necesităţilor reale din teren şi pledează pentru o abordare coordonată cu nivelul UE. În prezent, sistemele electroenergetice ale Ucrainei şi Republicii Moldova funcţionează în regim izolat de alte sisteme energetice vecine şi sunt decuplate de Rusia. În context, Statele Membre UE au subliniat importanţa realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina şi din Republica Moldova, la solicitarea expresă a României, cu cel european. În prezent, se analizează condiţiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgenţă”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, atât în România cât şi în statele membre situaţia aprovizionării este una stabilă, fără riscuri pentru iarna în curs iar UE este pregătită pentru activarea unor planuri de urgenţă în măsura în care situaţia o va cere.

Ministrul Energiei a arătat, în context, că o prioritate este pregătirea pentru iarna viitoare, precizând că susţine maximizarea eficienţei capacităţilor de stocare şi explorarea unor rute alternative de aprovizionare.

Pe termen mediu şi lung, este importantă diversificarea surselor de aprovizionare

România sprijină parteneriatul strategic dintre UE şi Azerbaidjan şi operaţionalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA. Ca măsură de răspuns la menţinerea preţurilor crescute la energie şi gaze naturale, România va prelungi măsurile de sprijin acordate populaţiei şi mediului de afaceri după data de 1 aprilie 2022. Statele Membre, inclusiv România, au solicitat măsuri suplimentare din partea Comisiei Europene în scopul protejării populaţiei vulnerabile şi a industriei europene, în completarea toolbox-ului publicat în luna octombrie 2021. Pe termen mediu şi lung, este importantă diversificarea surselor de aprovizionare în scopul reducerii dependenţei de importuri din Rusia, continuarea investiţiilor în capabilităţi energetice noi cu emisii scăzute de carbon, creşterea eficienţei energetice şi a interconexiunilor la nivelul UE. #SusţinemUcraina”, a mai scris ministrul pe pagina de socializare.

Pe fondul crizei din Ucraina, cu impact major asupra situaţiei preţurilor la energie şi gaze naturale în întreaga Europă, Virgil Popescu a participat luni, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată de preşedinţia franceză a UE. România, Grecia şi Bulgaria au solicitat în cursul zilei de joi organizarea în regim de urgenţă a a acestei reuniuni ministeriale, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole