Virgil Popescu se așteaptă la o “explozie” a proiectelor de energie regenerabilă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, se așteaptă ca schemele de suport lansate de Uniunea Europeană să declanşeze o explozie a proiectelor de energie regenerabilă în România, care să înlocuiască termocentralele pe cărbune şi să poată să o ajute să-şi îndeplinească obiectivele climatice, a declarat Virgil Popescu, într-un interviu acordat Reuters.

În cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, România ar urma să primească 29,1 miliarde de euro până în 2030, dintre care 14,2 miliarde euro sub formă de sprijin financiar nerambursabil şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro.

România va utiliza o primă tranşă, de 460 milioane de euro, din fondurile de la UE pentru a acoperi până la 50% din cheltuielile de capital necesare pentru a finanţa proiectele câştigătoare la licitaţia lansată în luna martie 2020, pentru a furniza 950 de Megawaţi de energie regenerabilă.

„Mă aştept ca multe companii să aplice, inclusiv consumatori industriali care vor utiliza energia pentru consumul lor propriu”, a spus Virgil Popescu.

„Avantajele sunt duble: costurile lor cu energia se reduc, iar cererea din reţea şi preţurile scad”, a precizat ministrul Energiei, care se așteaptă ca o serie de mari consumatori industriali, precum constructorii auto Dacia şi Ford România, să fie şi ei eligibili pentru a depune proiecte de energie regenerabilă.

Contracte pentru Diferenţă în loc de certificate verzi

Începând din 2023, România şi-a fixat ca ţintă introducerea unei scheme de suport de tipul Contracte pentru Diferenţă (CfD) care să garanteze un preţ minim de vânzare a electricităţii şi să înlocuiască fosta schemă bazată pe certificate verzi.

„Acum că introducem scheme de suport, sunt convins că va avea loc o explozie a dezvoltării energiei regenerabile”, a afirmat Virgil Popescu. Aceste scheme de support vor putea să fie utilizate și pentru finanţarea energiilor convenţionale, precum energia nucleară.

România s-a angajat să elimine cărbunele până în 2032 şi să apeleze la gaze nucleare, energie nucleară şi energii regenerabile.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...