Virusolog amenințat cu moartea

Virusologul Marc Van Ranst se numără printre experții din Belgia responsabili cu pregătirea strategiei de ieșire din criza coronavirusului. El se află sub protecția poliției după ce a primit amenințări cu moartea.

La mijlocul lunii august, mișcarea „anti-mască”din Belgia l-a vizat într-o demonstrație, acuzându-l că este unul dintre principalii autori a ceea ce ei consideră a fi o „mascaradă” (setul de reguli obligatorii antivirus). Participanțiiau fost invitați să semneze o scrisoare prin care cereau demisia medicului din colegiul de experți care consiliază guvernul cu privire la criza sănătății. Mobilizarea nu a luat cu adevărat amploare.

Remarci împotriva rasismului și xenofobiei

Van Ranst asigură că amenințările, primite prin e-mail sau pe rețelele de socializare din partea „cercurilor de extremă dreapta”, nu au „nimic de-a face cu epidemia” sau cu îndrumările privind purtarea unei măști sau distanțarea fizică. „Este legat de remarcile mele împotriva rasismului și xenofobiei. Nu pot să nu reacționez la asta, iar partidele de dreapta mă urăsc”, spune medicul din Anvers, care își asumă orientarea sa de stânga.

Van Ranst a criticat guvernul pentru lipsa de reacție la relaxarea vigilenței cetățenilor. Cu factorii de decizie „în mișcare lentă”, Belgia se îndreaptă spre „dezastru”, a scris el pe Twitter, modul său preferat de comunicare, potrivit L’Express.

„Acum populația dorește un nou echilibru între numărul deceselor și funcționarea economiei, este complet de înțeles. Dar ce nivel de decese poate fi considerat acceptabil?”, spune el. „Sunt convins”, continuă el, „ că societatea nu va accepta niciodată ca spitalele să fie copleșite și camioanele militare să trebuiască să evacueze cadavrele din oraș, ca la Bergamo”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Se întâmplă în această noapte: Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament...

Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01.30,...