Virusul nou, care poate accesa informații importante din telefonul tău. Cum ne putem proteja dispozitivile

Publicat: 23 mai 2024, 18:58, de Corina Oprea, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Virusul nou, care poate accesa informații importante din telefonul tău. Cum ne putem proteja dispozitivile
Virusul care poate accesa informații importante din telefonul tău. Cum ne putem proteja dispozitivile

Deținătorii de iPhone și Android trebuie să fie foarte atenți la site-urile pe care le accesează, dacă vor să păstreze în siguranță datele personale. Un virus nou atacă dispozitivile și are capacitatea de a fura de la date de autentificare, până la mesaje text.

Virusul nou, care afectează utilizatorii de iPhone

Specialiștii au descoperit un virus nou, care afectează toți utilizatorii de iPhone. Aceștia sunt cei mai vizați și ar trebui să fie atenți, pentru că poate accesa cu ușurință dispozitivile lor, având cpacitatea de a fura datele de autentificare ale utilizatorilor.

Virusul se numește GoldPickaxe și a fost folosit, inițial, pe dispozitivele Android sub numele de GoldDigger. Acesta are capacitatea de a accesa dispozitive Apple și să colecteze date de recunoaștere facială, documente de identitate și mesaje text interceptate.

Astfel, poate ajunge cu ușurință la date de autentificare și, ulterior, să acceseze aplicațiile bancare sau alte servicii financiare. Este un virus descoperit în toamna anului trecut, despre care specialiștii nu dețin prea multe informații, mai ales în ceea ce privește combaterea lui.

Deși Apple are un sistem de operare bine pus la punct și securizat, hackerii tot au găsit o modalitate de a intra în ecosistem. De obicei, sunt create deepfake-uri cu ajutorul datelor biometrice, ceea ce facilitează accesul hackerilor la aplicațiile bancare.

Pentru moment, ținta acestora ar fi Vietnam și Thailanda, dar specialiștii spun că aria ar putea fi extinsă și către SUA, Europa și restul lumii. Inițial, virusul a fost transmis prin serviciul TestFlight al Apple, după care au apărut și alte metode. Mai exact, hackerii s-au concentrat pe realizarea unui profil de management al dispozitivelor mobile, pe care îl folosesc, în mare parte, dispozitivele de întreprindere.

Specialiștii au făcut și recomandări în acest sens, de care deținătorii de telefoane mobile ar trebui să țină cont. Astfel, utilizatorii trebuie să descarce pe telefoanele lor doar aplicații de încredere și să nu dea informații personale în realizarea conturilor.

De asemenea, deținătorii de iPhone sunt sfătuiți să evite instalarea aplicațiilor prin TestFlight și să folosească doar App Store-ul, care este bine verificat și securizat.

Foarte importantă este și actualizarea constantă a telefoanelor. Ori de câte ori apar noutăți în ceea ce privește software-ul, acestea trebuie instalate.