Viziunea autohtonă pentru digitalizare se pliază pe obiectivele Uniunii Europene

Publicat: 12 mart. 2021, 19:30, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Viziunea autohtonă pentru digitalizare se pliază pe obiectivele Uniunii Europene

Viziunea României în ceea ce priveşte reforma în domeniul digitalizării este una care se pliază pe obiectivele Uniunii Europene, a scris ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pe pagina sa de Facebook, adăugând că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede aproximativ 4 miliarde de euro la pilonul „Transformare digitală”.

Potrivit acestuia, obiectivele privind digitalizarea, stabilite în forma actualizată a PNRR, sunt cloud-ul guvernamental, digitalizarea în sănătate, educaţie, justiţie, dar şi digitalizarea ANAF, cu scopul ridicării nivelului de colectare a taxelor.

„Continuăm discuţiile informale cu Comisia Europeană în această etapă în care lucrăm la ‘finisarea’ Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Am avut astăzi o discuţie cu Margrethe Vestager, vicepreşedinta Comisiei Europene, unul dintre coordonatorii la nivelul Comisiei al procesului de elaborare şi evaluare a planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. M-am bucurat să constat încă o dată că viziunea noastră în ceea ce priveşte reforma în domeniul digitalizării este una care se pliază pe obiectivele UE. Obiectivele noastre privind digitalizarea, stabilite în forma actualizată a PNRR, sunt cloud-ul guvernamental, digitalizarea în sănătate, educaţie, justiţie şi nu în ultimul rând digitalizarea ANAF, care să contribuie la ridicarea nivelului de colectare a taxelor (unde stăm prost, mult sub media UE). Avem alocaţi aproximativ 4 miliarde de euro pilonului Transformare digitală, există componente digitale şi în reformele şi investiţiile din ceilalţi piloni. M-am bucurat să aud adjectivul ambiţios în timpul discuţiei”, a notat Ghinea.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a subliniat că a discutat cu Margrethe Vestager şi despre nevoia de investiţii în autostrăzi, în condiţiile în care România este ţara care solicită cele mai multe fonduri pentru sectorul rutier.