Vladimir Putin, scos din scenariul „încolțit, trebuie să invadeze”? Unde se va opri

Publicat: 23 feb. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Vladimir Putin, scos din scenariul

Ultimele „desfășurări” ale conflictului Rusia-Ucraina are, cum era de așteptat, un larg ecou în rândul analiștilor internaționali. Unii dintre aceștia consideră că trimiterea de trupe în enclavele separatiste Lugansk şi Doneţk ar putea fi un prim pas către o invazie mail largă.

Alții notează că ar putea fi, de asemenea, punctul final – sau cel puțin de pauză în ceea ce privește acțiunea la sol – al acţiunilor lui Putin, în timp ce încearcă să exercite presiune în Ucraina în alte moduri. Jurnaliştii Reuters au solicitat opiniile mai multor specialişti pentru a afla răspunsul la întrebarea: care putea fi un scenariu posibil în viitorul apropiat?

Scopul ar fi să-i intimideze pe ucraineni

Spre exemplu Tim Ripley, autorul cărții „Little Green Men: Putin’s Wars Since 2014„, a declrat pentru Reuters că crede că următorii pași în ceea ce îl privește pe Vladimir Putin ar fi mai degrabă decât încercarea imediată de a ocupa mai mult teritoriu, o „campanie continuă” pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei în alte moduri.

Cum ar fi o blocare navală a porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Scopul ar fi să-i intimideze pe ucraineni prin menținerea unei crize constante, arătând în același timp că aliații occidentali ai Kievului nu sunt capabili să ofere ajutor real.”Asta îl scoate din scenariul <încolțit, trebuie să invadeze>. A făcut ceva, poate revendica o victorie pentru publicul său fidel„, a spus Tim Ripley.

Doar câștiguri strategice limitate

„Menţinerea trupelor în Belarus a schimbat echilibrul în regiune şi a transformat complet modul în care NATO trebuie să apere statele baltice”, a mai spus Ripley, care mai lansează o ipoteză. Și anume că o țintă ar putea fi Mariupol – principal port din estul Ucrainei, pe care separatiștii nu l-au atacat în 2014-2015. Capturarea acestuia ar permite Moscovei să lege Crimeea, controlată de ruși pe uscat, de enclavele separatiste și să asigure controlul complet asupra coastei Mării Azov. Uun obiectiv strategic în sine și unul care ar exercita și presiune economică asupra Kievului.

Dar un război asupra teritoriului din estul Ucrainei, deși ar putea duce la doborarea sancțiunilor internaționale dure împotriva Rusiei, ar obține doar câștiguri strategice limitate. Prin ea însăși, nu ar atinge obiectivul Moscovei de a instala un guvern mai „docil” la Kiev. „Capturarea a șase sate în afara Donețk nu schimbă nu schimbă mai nimic„, conchide Ripley.