Vocea lui Zelenski a fost auzită: SUA au decis să trimită un ajutor uriaș în Ucraina

Publicat: 15 iun. 2024, 20:16, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Vocea lui Zelenski a fost auzită: SUA au decis să trimită un ajutor uriaș în Ucraina

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a anunțat sâmbătă un pachet de ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari destinat Ucrainei, în cadrul unui summit de pace desfășurat în luxoasa stațiune montană Burgenstock. Acest ajutor vizează sectorul energetic, asistența umanitară și securitatea civilă.

În cadrul anunțului, Harris a specificat că 500 milioane de dolari vor fi alocați pentru asistența energetică, fonduri noi care se adaugă celor 324 de milioane de dolari deja anunțați de USAID pentru a răspunde nevoilor urgente ale sectorului energetic din Ucraina, conform Agerpres.

Pachetul de ajutor include și 379 de milioane de dolari pentru asistența umanitară, provenind de la USAID și Departamentul de Stat al SUA. Aceste fonduri sunt destinate să răspundă nevoilor urgente ale refugiaților, persoanelor strămutate în interior și comunităților afectate de agresiunea rusă.

„Aceste fonduri vor ajuta pentru a răspunde la nevoile urgente ale refugiaților, ale persoanelor strămutate în interior și ale comunităților afectate de agresiunea brutală a Rusiei împotriva poporului ucrainean”, se arată în comunicatul oficial.

În plus, Departamentul de Stat, cu sprijinul Congresului, va furniza 300 de milioane de dolari pentru securitatea civilă ucraineană. Acești bani vor ajuta forțele ucrainene să opereze în siguranță pe liniile frontului, să apere teritoriul ucrainean, să salveze civilii țintați de atacurile Kremlinului, să protejeze infrastructurile critice și să ancheteze cele peste 120.000 de cazuri de crime de război și alte atrocități înregistrate.

Aceste măsuri subliniază angajamentul continuu al SUA de a sprijini Ucraina în fața agresiunii ruse și de a contribui la stabilitatea și securitatea regiunii.