Voiculescu, despre raportarea greșită a morților Covid: Datele nu sunt certe. Nu e exclus ca diferența să fie de ordinul miilor

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat vineri seară că nu are dovezi care să demonstreze raportarea eronată a deceselor cauzate de coronavirus, însă diferența dintre raportări poate fi „de ordinul miilor”.

Voiculescu a explicat că morții se raporteaza prin intermediul a două platforme diferite, de către instituții diferite și că a sesizat că sunt discrepanțe în acest sens, fără să poată oferi dovezi.

„O problema cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel de spitale, în cele două platforme în care se raportează. Au fost comparate cele două platforme, alerte.ms.ro și corona-forms. Pe o platformă raportează spitale, iar pe cealaltă toate entitățile și diferența este semnificativă”, a declarat ministrul demis.

Cele două platforme sunt în coordonarea Ministerului de Interne, respectiv a INSP și Ministerului Sănătății.

Vlad Voiculescu spune că nu are dovezi: „Datele nu sunt certe”

„Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”, a afirmat Voiculescu la Digi24.

„Din ce cred că s-a întâmplat, și am indicii serioase, există o subraportare. Nu schimbă realitatea, dar schimbă percepția. Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor și ne-am uitat cum e raportată în fiecare platformă. În ambele există o subraportare, iar diferența dintre cele două platforme e semnificativă. Avem o platformă în care raportează spitalele, și cealaltă în care raportează mai multe instituții. Raportatea numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât cea din mai multe instituții”, a mai spus Vlad Voiculescu.

El mai spune că datele nu sunt certe, însă ce este cert este faptul că există o diferență, iar diferența e semnificativă și că e de ordinul miilor.

„Dacă unele spitale nu raportează pentru o perioadă mai lungă și spitale grele în tratarea COVID, atunci trebuie să ne întrebăm ce a funcționat greșit în raportare. (…) Nu am nicio îndoială că o diferență există”, a mai declarat Voiculescu.

Fostul ministrul al Sănătății a mai spus că a făcut publică informația cu privire la raportarea morților de Covid pentru că a fost demis din funcție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...