Vor ajunge alimentele să concureze cu petrolul? Mircea Coșea: “Va fi o marfă foarte scumpă și foarte bine primită”

Publicat: 18 ian. 2022, 14:31, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Vor ajunge alimentele să concureze cu petrolul? Mircea Coșea: “Va fi o marfă foarte scumpă și foarte bine primită”

În ultima vreme, se vorbește tot mai mult de o posibilă criză economică, în contextul creditelor mai scumpe, dar și a ratelor mari, iar mulți analiști își pun întrebarea dacă nu cumva vom asista și la o criză alimentară, semnalul de alarmă fiind tras deja de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât scumpirile la energie și gaze produc deja efecte în piață, fiind așteptate majorări de prețuri în lanț la produsele agro-alimentare într-o perioadă în care oricum consumul este oricum mai redus față de alte luni. Nu de alta, dar producătorii au început să primească facturile la gaze și curent pentru lunile noiembrie – decembrie 2021, iar sumele sunt chiar și de până la șase ori mai mari. Cel mai probabil, foarte mulți nu vor putea să reziste decât câteva luni, dacă nu cumva au oprit activitatea deja.

Analistul economic Mircea Coșea susține că numai în ultima lună peste 240.000 de companii mici și mijlocii au falimentat sau și-au redus activitatea, din cauza costurilor energetice, iar de competitivitate la export pentru produsele românești nici nu mai poate fi vorba.

Coșea spune că analizele internaționare care prevăd o criză alimentară la nivel global vor deveni realitate și în România. Există, însă, și oportunități de care s-ar putea profita: exportul de produse alimentare, care vor deveni, după toate premisele, la fel de căutate precum petrolul.

“Criza alimentară poate să transforme România într-un exportator principal de produse agricole. Cei care vor avea alimente de exportat vor concura cu cei care au petrol de exportat. Va fi o marfă foarte scumpă și foarte bine primită”, a declarat Mirca Coșea la AgoTv.

Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat, anul trecut, cu prețul petrolului, nu avem cum să nu remarcăm creșterea de la 54 de dolari pe baril, în ianuarie 2021, la peste 80 de dolari pe baril în octombrie, cel mai mare nivel începând cu 2014, pe fondul cererii crescute de produse energetice. Pentru acest an, este prognozat un nivel care va depăși 100 de dolari pe baril, așa că este lesne de înțeles care vor fi urmările.

Cât privește alimentele, în 2021, prețurile au fost mai mari cu 28%, cel mai ridicat nivel de după 2011, potrivit datelor ONU.