Votul pentru cei din disporă a fost modificat de Parlamentari

Parlamentarii au adoptat de curând modificări suplimentare la legislația privind votul prin corespondență și pentru alegerile parlamentare. Una dintre chestiunile extrem de importante este posibilitatea de a vota și sâmbătă, și duminică pentru românii din diasporă.

Vorbim de proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, care a primit recent votul decisiv în Parlament și care merge la promulgare.

Totuși, pentru că suntem în anul lui COVID-19, e destul de posibil ca autoritățile din anumite state să nu permită desfășurarea votului la secții pe teritoriul acestora, iar românii din acele state nu vor putea să își exercite dreptul de vot.

Ore stabilite clar

Cea mai importantă modificare pe care o aduce în Legea privind alegerile parlamentare este să stabilească faptul că, în străinătate, votul se da desfășura și duminică, și sâmbăta dinainte, între orele 7:00 și 21:00 (ora locală, desigur).

Modificarea nu vizează doar alegerile parlamentare ce vor avea loc anul acesta. Avem în vedere o schimbare legislativă care se va aplica până la eventuale alte modificări legislative, adică și la celelalte alegeri parlamentare din viitor.

O altă modificare adusă Legii votului prin corespondență va fi referitoare la buletinele de vot folosite. Astfel, în lege va intra precizarea că fiecare alegător înscris pentru votul în străinătate va putea descărca de pe un site special al Autorității Electorale buletinele de vot, pe care le va imprima și pe care va marca opțiunea dorită.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole