Touroperatorii cer vouchere de vacanță valabile minimum cinci ani

Publicat: 15 nov. 2021, 15:40, de Otilia Caloian, în Business , ? cititori
Touroperatorii cer vouchere de vacanță valabile minimum cinci ani

Organizațiile din industria turismului susțin că voucherele de vacanță ar trebui reintroduse, iar valabilitatea acestora să fie de minimum cinci ani.

Alianța pentru Turism (APT), care include 24 de organizații din industria ospitalității, consideră că voucherele de vacanță ar trebui reintroduse pentru toți angajații, pentru relansare aturismului intern. Totodată, reprezentanții APT sugerează o formă îmbunătățită a voucherelor, spunând că acestea ar trebui să fie valabile minimum cinci ani. Potrivit reprezentanților din turism, din ce în ce mai multe firme private doresc să ofere angajaților vouchere de vacanță.

„În condițiile actualei crize severe de personal, voucherele de vacanță reprezintă un factor de motivare puternic pentru angajații din domeniul public și privat. Deși s-a creat falsa percepție că angajații din sectorul privat nu pot beneficia de voucherele de vacanță, cifrele dovedesc contrariul, indicând interesul în creștere al angajatorilor privați pentru această formă de incentivare. De exemplu, de la începutul anului până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaților vouchere de vacanță în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent. Creșterea motivației și eficienței angajaților, refacerea energiei fizice și intelectuale a acestora constituie o parte dintre beneficiile aduse forței de muncă”, susțin oficialii APT.

Numărul de pensiuni s-a dublat

De asemenea, potrivit ANT, voucherele de vacanță au contribuit esențial la îmbunătățirea fiscalizării sectorului turistic, prin creșterea accelerată a numărului de structuri turistice clasificate, garantând colectarea de taxe și impozite la bugetul public. În doar 11 ani, mai precis în perioada 2010 – 2021, acestea au determinat creșterea cu 326% a numărului unităților de turism clasificate precum și dublarea locurilor de cazare. Mai precis, în octombrie 2010, potrivit Ministerului Turismului, existau 5458 de unități de cazare care totalizau 255.623 de locuri, iar în noiembrie 2021, cifra a ajuns la 17.800 de unități de cazare, respectiv 523.177 de locuri. Investițiile stimulate de proiectul vouchere de vacanță au însemnat atât edificarea de noi unități de cazare, cât și modernizarea unora rămase într-o stare necorespunzătoare de zeci de ani, apariția de centre de sănătate de 4 și 5 stele în stațiuni balneare, dar și construirea de piscine, centre spa, restaurante moderne și alte facilități orientate spre turism sustenabil și management digitalizat. Un alt beneficiu important al voucherelor de vacanță este acela că pot sprijini esențial comunitățile locale, potrivit ANT.

Voucherele de vacanță sunt oferite și în Franța și Ungaria

 Rezultatul va determina dezvoltarea turismului sustenabil în particular și a economiei locale în general, ca urmare a generării creșterii activității în sectoare conexe. „Voucherele de vacanță pot fi utilizate doar pentru servicii turistice în România, stimulând dezvoltarea turismului intern și sprijinind balanța de plăți a României. Firește, acordarea acestora implică facilități fiscale pentru angajatori. Voucherele sunt incluse într-un sistem electronic, iar plățile sunt simple, rapide și în siguranță, la POS sau online”, mai arată ANT. Și alte țări europene, precum Franța, Ungaria, Lituania și Cehia au astfel de stimulente. O mențiune în plus o constituie Polonia, cu un sistem care oferă stimulente pentru copii, până la 18 ani.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele