Vrancea: Program de furnizare a apei potabile în 11 comune şi în oraşul Panciu, din cauza secetei

Locuitorii a 11 comune din Vrancea şi cei din oraşul Panciu primesc apă potabilă la program, pe fondul secetei şi al consumului mare pentru irigarea culturilor agricole, a informat, vineri, CUP SA, operatorul de apă şi canalizare din Vrancea.

„În perioada sezonului rece, începând de toamna, după finalizarea lucrărilor agricole, cantitatea de apă disponibilă în comunele din mediul rural este îndestulătoare pentru toţi utilizatorii. Odată cu venirea sezonului călduros, în contextul unui consum mare de apă pentru întreţinerea culturilor agricole, furnizarea apei în regim continuu nu mai este posibilă în anumite localităţi. Având în vedere aceste aspecte, până la finalizarea proiectului investiţional, singura metodă de rezolvare a situaţiei este furnizarea apei în baza unui program, ca şi în anii anteriori”, se arată într-un comunicat al CUP SA.

Astfel, apa potabilă este furnizată cu program la Obrejiţa, Rugineşti, Coteşti, în satul Budeşti, la Bordeşti, Tâmboeşti, în satele Beciu, Râmniceanca, Faraoanele şi Pietroasa din comuna Vîrteşcoiu, la Dumbrăveni, în satul Cândeşti, la Gugeşti, Cîrligele, în satele Cîrligele, Blidari şi Bonţeşti, Dălhăuţi, la Străoane, Urecheşti şi oraşul Panciu.

Potrivit directorului CUP SA, Gheorghe Vasilescu, majoritatea sistemelor de apă potabilă din mediul rural, care au fost preluate în ultimii ani de societatea de apă şi canalizare, au fost dimensionate pentru cişmelele stradale şi nu pentru locuinţe individuale.

„În ultima vreme, au început să sece şi sursele de apă, au început să nu mai aibă apă puţurile, iar prognoza arată că în următoarele două săptămâni nu va ploua. În mod normal, noi putem asigura 100% din necesarul de apă potabilă al populaţiei, dar nu putem asigura procentul solicitat de cetăţeni pentru irigat. Toate zonele au probleme, dar în special în zona deluroasă. Toate aceste sisteme rurale pe care noi le-am preluat au fost realizate pentru cişmelele stradale. Şi dacă sistemul a fost dimensionat şi ca sursă şi ca diametru al conductelor pentru un număr de cişmele stradale, iar între timp s-au făcut 1.000, pentru că fiecare şi-a tras apă în curte, sursa respectivă şi conductele nu fac faţă consumului. Iar vara se irigă nu numai grădina din spatele casei, dar şi livezile şi viile, astfel că unii cetăţeni rămân fără apă pe timpul verii. De aceea am instituit un program de distribuţie, pentru ca apa să ajungă la cât mai mulţi consumatori”, a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Vasilescu.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Singurele documente care îți vor trebui pentru a putea călători în ”Air Schengen”, începând cu 31 martie

De ce documente vei avea nevoie pentru a putea călători în...

Începând din noaptea de duminică spre luni, România va intra în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și cele maritime. Românii care vor călători cu...

PNL şi PSD merg cu candidați separați la alegerile pentru șefia...

Dacă pentru Primăria municipiului Braşov, PNL şi PSD s-au pus de acord și au un candidat comun, nu același lucru se întâmplă și în...