Cafeaua, aliatul ascuns al bacteriilor: cofeina poate slăbi efectul antibioticelor, arată un studiu european

Publicat: 14 sept. 2025, 07:18, de Andrei Ceausescu, în Sănătate , ? cititori
Cafeaua, aliatul ascuns al bacteriilor: cofeina poate slăbi efectul antibioticelor, arată un studiu european
Sursa foto: Shutterstock

Substanțe consumate zilnic, precum cofeina, pot influența modul în care bacterii precum Escherichia coli răspund la tratamente cu antibiotice. Concluzia aparține unei echipe de cercetători de la Universitățile din Tübingen și Würzburg, condusă de profesoara Ana Rita Brochado, care a analizat efectele a 94 de medicamente și ingrediente alimentare asupra bacteriilor.

Cum acționează mecanismul

Studiul arată că anumiți compuși din alimente sau medicamente activează regulatori genetici care controlează proteinele de transport din membrana bacteriană. Aceste proteine acționează ca niște „porți” care decid ce intră și ce iese din celulă, scrie Science Daily.

În cazul cofeinei, cercetătorii au observat o scădere a absorbției antibioticului ciprofloxacin, ceea ce duce la diminuarea eficienței acestuia. Fenomenul a fost descris drept o „interacțiune antagonică”.

„Datele noastre arată că mai multe substanțe pot influența subtil, dar sistematic, reglarea genetică a bacteriilor”, a declarat doctorandul Christoph Binsfeld, primul autor al studiului.

Diferențe între bacterii

Efectul observat în cazul E. coli nu a fost prezent și la Salmonella enterica, o bacterie apropiată, ceea ce sugerează că specii similare pot reacționa diferit la aceiași stimuli din mediul înconjurător.

Importanța cercetării

Rezultatele publicate în revista PLOS Biology contribuie la înțelegerea fenomenului de rezistență „de nivel scăzut” la antibiotice, care nu este cauzat de gene clasice de rezistență, ci de reglaje și adaptări la mediu.

Potrivit cercetătorilor, aceste descoperiri ar putea influența strategiile viitoare de tratament, inclusiv recomandările privind dieta și consumul de băuturi în timpul administrării antibioticelor.

„Cercetarea fundamentală asupra efectului substanțelor consumate zilnic subliniază rolul crucial al științei în înțelegerea și rezolvarea problemelor reale”, a declarat prof. Karla Pollmann.