William Xu, Huawei: Drumul către lumea inteligentă a anului 2030

Publicat: 15 nov. 2021, 12:34, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
William Xu, Huawei: Drumul către lumea inteligentă a anului 2030
William Xu

La Huawei Global Analyst Summit 2021, directorul consiliului de administrație și președintele Institutului de Cercetare Strategică al Huawei, William Xu, a împărtășit viziunea companiei pentru o lume inteligentă în 2030, evidențiind cele nouă provocări tehnologice și direcții de cercetare care vor ajuta la realizarea acesteia.

La Huawei Global Analyst Summit 2021, directorul consiliului de administrație și președintele Institutului de Cercetare Strategică al Huawei, William Xu, a împărtășit viziunea companiei pentru o lume inteligentă în 2030, evidențiind cele nouă provocări tehnologice și direcții de cercetare care vor ajuta la realizarea acesteia. Cheia acestei viziuni este o mai mare colaborare între industrii, mediul academic și instituțiile de cercetare, alături de o abordare deschisă, incluzivă și colaborativă a inovației, care eliberează întregul potențial al creativității umane pentru a aborda provocările cu care ne confruntăm cu toții.

Următoarea este transcrierea integrală a discursului său:

Doamnelor și domnilor, bine ați venit la cel de-al 18-lea Summit Global al Analiștilor Huawei. Cu toții am avut un an dificil, ne confruntăm cu multe noi provocări din cauza pandemiei și anti-globalizării. Astăzi, ne uităm la începutul unui nou deceniu care va aduce multe noi incertitudini și oportunități. Industria TIC se va confrunta, de asemenea, cu noi provocări și va trebui să facă noi descoperiri.

Populația și energia stau la baza bunăstării societății noastre

Un raport al ONU arată că până în 2030, populația globală va ajunge la 8,6 miliarde, dintre care peste 12% vor avea 65 de ani sau mai mult. De asemenea, este în scădere procentul persoanelor cu vârsta de 25 de ani sau mai puțin. Îmbătrânirea populației și deficitul de forță de muncă împiedică progresul social. Există o nevoie din ce în ce mai mare de soluții care nu numai că prelungesc viața, ci și îmbunătățesc calitatea vieții și asigură demnitatea în timpul îngrijirii la sfârșitul vieții.

Consumul global de energie crește simultan cu o rată anuală de 1,7%. Consumul de energie a crescut de 22 de ori din secolul al XVIII-lea. În prezent, 85% din energie provine din combustibili fosili. Durabilitatea energetică este o provocare descurajantă cu care ne confruntăm cu toții.

Calea către durabilitate: cu emisii scăzute de carbon, electrică și inteligentă

Energia cu emisii scăzute de carbon, electrificarea mai largă a industriilor și inteligența reprezintă calea către durabilitate.

Până în 2030, peste 50% din toată energia va proveni din surse regenerabile, peste 50% din mașinile vândute vor fi electrice, iar peste 18% dintre case vor avea roboți inteligenți.

Prin împuternicirea unei game largi de industrii, tehnologia TIC are potențialul de a reduce emisiile globale de carbon cu 20% în următorul deceniu. Avem multe așteptări pentru viitor care ne vor cere să ne depășim limitele.

Sperăm să putem depăși limitele biologice ale percepției. Acum camerele telefoanelor au obținut un zoom de 100x, dar există încă un decalaj uriaș între capacitățile camerei și ceea ce vedem că obțin animalele în lumea naturală. De exemplu, păianjenii sunt mult mai buni la detectarea contururilor obiectelor și a mișcării și putem învăța de la ei să dezvoltăm camere care îndeplinesc cerințele conducerii autonome.

Sperăm că putem depăși inteligența biologică pe măsură ce dezvoltăm noi tehnologii de calcul. Deși acum avem multe aplicații AI, rețelele neuronale profunde sunt greu de antrenat și consumă cantități mari de energie. Ele nu pot îndeplini funcții la fel de eficient ca creierul furnicilor. Creierul unei furnici consumă doar 0,2 mW de putere, dar poate procesa multe activități, cum ar fi cuibărirea, legarea de prieteni, lupta și hrănirea afidelor. Cred că putem învăța de la astfel de creaturi să dezvoltăm AI, începând cu construirea inteligenței în scenarii simple.

Sperăm să depășim limitele fizice pentru a ne bucura de experiențe cu adevărat captivante. Rețelele 5G existente sunt departe de a putea oferi astfel de experiențe. Prin urmare, trebuie să oferim viteze de rețea mai rapide și o latență mai mică pentru o comunicare holografică la dimensiunea reală.

De asemenea, sperăm că ne putem extinde orizonturile prin dezvoltarea de dispozitive mezoscopice. Oamenii de știință folosesc computerul pentru a realiza proiectarea și asamblarea la nivel de moleculă și atom pentru a îmbunătăți considerabil performanța cipurilor și componentelor.

Lumea noastră este construită pe trei piloni – materie, energie și informație. Împreună, determină modul în care funcționează lumea. Și din ei, ne putem da seama ce provocări viitoare ne vom confrunta. Materia este originea existenței; energia conduce mișcarea; iar informaţia determină conexiunile.

Până în 2030, vor exista sute de miliarde de conexiuni în întreaga lume. Vitezele de bandă largă de 10 Gbps vor fi disponibile pentru fiecare utilizator. Vom observa o creștere de 100 de ori a puterii de calcul și a capacității de stocare. Peste 50% din energie va proveni din surse regenerabile. Tehnologiile care alimentează generarea, transmiterea, procesarea și utilizarea informațiilor și energiei vor trebui să evolueze.

Pe baza acestor predicții și ipoteze, vreau să vorbesc despre provocările pe care va trebui să le abordăm și direcțiile de dezvoltare în următorul deceniu.

Provocarea 1: Definirea 5.5G pentru a susține sute de miliarde de conexiuni diverse

Prima provocare va fi conectarea tuturor lucrurilor. Pe lângă conectarea oamenilor, trebuie să conectăm și un număr masiv de lucruri. Cererile pentru acele conexiuni vor fi foarte diverse.

Provocarea 2: Optică la scară nanometrică pentru o creștere exponențială a capacității fibrelor

Provocarea care împiedică conectivitatea 5G va sta în cantitatea de conexiuni noastre, în timp ce provocarea care împiedică conectivitatea prin fibră va fi capacitatea de fibră.

Provocarea 3: Optimizarea protocoalelor de rețea pentru a conecta toate lucrurile

Astăzi, rețelele noastre principale pot suporta zeci de miliarde de conexiuni pentru consumatori. Până în 2030, vor trebui să susțină trilioane de conexiuni din industrie. Acest lucru va aduce trei obstacole majore în calea protocoalelor de rețea.

Provocarea 4: Putere avansată de calcul suficient de puternică pentru lumea inteligentă

Dacă conectivitatea determină lățimea lumii inteligente, calculul va determina adâncimea acesteia.

Provocarea 5: Extragerea cunoștințelor din date masive pentru descoperiri în IA industrială

Lumea inteligentă nu ar fi posibilă fără AI, așa că următoarea provocare este despre fragmentarea aplicațiilor AI și încrederea AI.

Provocarea 6: Depășirea arhitecturii von Neumann pentru sisteme de stocare de 100 de ori mai dense

A șasea provocare despre care vreau să vorbesc este stocarea. Capacitatea de stocare și performanța vor fi două probleme care trebuie abordate pentru viitoarele sisteme de stocare.

Provocarea 7: Combinând calcularea și detectarea pentru o experiență multi-modală hiper-realitate

Provocarea numărul șapte va fi crearea unei experiențe inspirate pentru utilizator, care va fi o parte integrantă a lumii inteligente. Acest tip de hiper-realitate va deveni adevărată realitate până în 2030.

Provocarea 8: Permiterea auto-monitorizării continue pentru un management mai proactiv al sănătății

Îmbătrânirea populației va duce la o creștere a bolilor cronice. 85% dintre decese sunt în prezent atribuite bolilor cronice. Tratarea eficientă a bolilor cronice necesită monitorizare în timp real. Acest lucru va necesita, la rândul său, dispozitive portabile de calitate medicală pentru a realiza monitorizarea neinvazivă a glicemiei și monitorizarea continuă a tensiunii arteriale și ECG.

Provocarea 9: Un internet inteligent al energiei pentru generarea, stocarea și consumul de energie electrică mai ecologică

Noile obiective privind neutralitatea emisiilor de carbon și vârfurile de emisii au accelerat o transformare globală către energie nouă. Dar această transformare aduce și noi provocări în domeniile producerii de energie electrică, stocării energiei și consumului de energie electrică.

Acestea sunt cele nouă provocări tehnologice și direcții pentru cercetări ulterioare despre care considerăm că sunt cruciale pe baza experienței noastre în industria TIC. Ele reprezintă, de asemenea, ceea ce credem că este necesar pentru a realiza o lume inteligentă până în 2030: conectivitate mai puternică, calcul mai rapid și energie mai ecologică.

Depășirea provocărilor printr-o abordare deschisă, incluzivă și colaborativă a inovației

Trebuie să punem în comun înțelepciunea și capacitățile de inovare ale tuturor oamenilor pentru a continua să impulsionăm dezvoltarea umană și să abordăm provocările masive cu care ne confruntăm cu toții. Trebuie să depășim provocările adoptând o abordare deschisă, incluzivă și colaborativă a inovației. Actorii din industrie trebuie să colaboreze strâns cu universitățile și instituțiile de cercetare și să informeze și să ghideze cercetarea științifică prin definirea provocărilor universale și industriale.

Oamenii și-au imaginat întotdeauna cum va fi viitorul. Dar cu tehnologie putem ajunge acolo. Trebuie să integrăm provocările industriale și cunoștințele academice, apoi să adoptăm o mentalitate de capital de risc pentru a inova împreună și a construi lumea inteligentă a anului 2030.