XBB.1.5, „cea mai transmisibilă subvariantă a Omicron”, înregistrată până acum

Agenţia de sănătate a Uniunii Europene este preocupată de viteza cu care subvarianta XBB.1.5 sau Kraken a Omicron i-a locul celorlalte variante aflate în circulaţie. Experții sunt îngrijorați, dar recomandă să ne informăm și să nu ne alarmăm.

În prezent, se știe că Kraken se răspândește mai rapid, dar nu s-a stabilit dacă provoacă forme mai grave de boală.

Este posibil ca această variantă să aibă o influență din ce în ce mai mare asupra numărului de cazuri de Covid-19 în Uniunea Europeană, avertizează Centrul european de prevenția și controlul bolilor  (ECDC).

ECDC a transmis că ritmul accelerat de răspândire a XBB.1.5 este legat de capacitatea acestei subvariante de a evita protecția indusă de vaccinare sau de trecerea prin boală.

XBB.1.5 a dobândit și o importantă mutație chiar la nivelul proteinei care face legătura dintre virus și celula gazdă.

În Europa, potrivit ECDC, această subvariantă a fost detectată în Danemarca, Franța, Austria, Țările de Jos, Italia, Spania, Germania, Suedia, Islanda, Belgia, Cehia, Irlanda, Portugalia.  

În SUA, în câteva săptămâni, subvarianta Kraken a trecut de la 4% din cazurile secvenţiate la 40%, potrivit coordonatorului pentru COVID-19 al Casei Albe.

„Este o creștere uimitoare”, a scris dr. Ashish Jha, coordonatorul de răspuns la Covid-19 de la Casa Albă, pe Twitter, citat de CNN.

Van Kerkhove, epidemiolog în cadrul Organizației Mondiale a Săntății,  a menționat că XBB.1.5, care a fost detectat pentru prima dată în Statele Unite, s-a răspândit în cel puțin 29 de țări și „până în prezent este cea mai transmisibilă formă a Omicron”.

„Ne așteptăm la noi valuri de infecție în întreaga lume, dar asta nu trebuie să se traducă în alte valuri de decese, deoarece contramăsurile noastre continuă să funcționeze”, a spus ea.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole