Xi Jinping vrea să-și mărească țara în 2024. Cu cine intenționează China să se unească

Publicat: 31 dec. 2023, 21:30, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Xi Jinping vrea să-și mărească țara în 2024. Cu cine intenționează China să se unească

Președintele Chinei, Xi Jinping, a emis un mesaj ferm de Anul Nou, declarând că „reunificarea Chinei cu Taiwan va fi inevitabilă”. În contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din 13 ianuarie, tensionate de relațiile complicate dintre Beijing și Taipei, Xi Jinping a făcut această declarație cu mai puțin de două săptămâni înainte ca insula să-și aleagă un nou lider.

Într-o schimbare notabilă față de declarațiile anterioare, Xi Jinping a subliniat că „China va fi cu siguranță reunificată”. Mesajul său a subliniat importanța unui „simț al țelului comun” și a împărtășirii gloriei întineririi națiunii chineze de către toți chinezii, marcând o poziție clară cu privire la reunificarea cu Taiwan.

De-a lungul anilor, China a considerat Taiwanul „teritoriul său sacru” și a menținut pretenții de suveranitate asupra insulei guvernate autonom și democratic. În ciuda presiunii militare crescânde, Xi Jinping nu a menționat amenințări militare directe în discursul său transmis de televiziunea de stat.

Înainte de alegeri, tensionările au crescut, iar China a criticat actualul vicepreședinte taiwanez, Lai Ching-te, candidat la președinție din partea Partidului Democrat, guvernul aflat la putere în Taiwan. Beijingul l-a catalogat pe Lai ca fiind „un separatist periculos pentru independența Taiwanului și un distrugător al păcii în Strâmtoarea Taiwan”.

În replică, Lai a respins acuzațiile, declarând că Republica Populară Chineză și Republica China nu sunt subordonate una alteia, o formulare care a iritat Beijingul în trecut.

În urma declarației lui Xi Jinping, China pare hotărâtă să-și consolideze poziția față de Taiwan în anul 2024, iar alegerile din 13 ianuarie vor fi un moment crucial pentru direcția relațiilor dintre cele două entități.