Yokohama a cumpărat o fabrică de anvelope care tocmai a dat faliment

Publicat: 07 mai 2025, 09:02, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Yokohama a cumpărat o fabrică de anvelope care tocmai a dat faliment

Gigantul japonez Yokohama Rubber a achiziționat fabrica de anvelope industriale din Drobeta-Turnu Severin, aflată anterior în proprietatea Euro Tyres Manufacturing, companie intrată în faliment după aproape șapte ani de insolvență. Tranzacția a fost realizată prin subsidiara locală Yokohama TWS Romania SRL, înființată în acest an.

Prețul de achiziție s-a ridicat la 35 de milioane de dolari plus TVA, valoare la care activele au fost scoase la vânzare de lichidatorul judiciar. Conform informațiilor publicate de Profit.ro, adjudecatarul a depus deja o garanție de 5% din sumă (1,75 milioane de dolari) și așteaptă în prezent avizul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), necesar pentru finalizarea tranzacției.

Unitatea din Severin, cu o istorie care începe în anii ‘70, se întinde pe peste 19 hectare și include 38 de clădiri industriale și administrative, printre care hale de producție, echipamente și instalații specializate pentru fabricarea anvelopelor gigant destinate industriei miniere, utilajelor terasiere și transportului agabaritic. O parte dintre aceste instalații sunt supuse reglementărilor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, care urmează modifice autorizația pentru a permite transferul de proprietate asupra unei instalații radiologice.

În ultima perioada, fabrica a traversat o perioadă dificilă. Euro Tyres Manufacturing SRL a raportat în 2023 pierderi de aproape 30 de milioane de lei, cu o cifră de afaceri modestă, de circa 623.000 lei, și doar 31 de angajați. Compania funcționa anterior cu sute de salariați, însă a acumulat pierderi constante încă de la relansarea sa în 2009, după ce a fost preluată de omul de afaceri american Shimon Laber.

Fabrica severineană a trecut de-a lungul timpului prin mai multe etape de transformare. Înființată în 1978 prin decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România și finalizată în 1983, unitatea a fost inițial cunoscută sub numele de Rotras, privatizată ulterior și controlată de Tofan Group, apoi listată pe platforma Rasdaq a Bursei de Valori București. După o serie de probleme financiare, a intrat în faliment în 2006, fiind ulterior achiziționată de Euro Tyres Manufacturing SRL.

Compania a fost controlată de Eurotyre SA, un offshore înregistrat în Insulele Virgine Britanice, care în 2012 a acordat un împrumut de peste 197 milioane de dolari către Euro Tyres Manufacturing. Creanța a fost ulterior convertită în capital social, iar Eurotyre SA a devenit acționar majoritar, cu 99,995% din părțile sociale. Mai multe surse media și judiciare au asociat acest vehicul offshore cu miliardarul ucrainean Ihor Kolomoiski și partenerul său Ghenadi Bogoliubov, figuri centrale ale oligarhiei ucrainene și cofondatori ai PrivatBank, instituție financiară naționalizată în 2016 de statul ucrainean.

Pe parcursul insolvenței, Euro Tyres a achitat și o creanță de peste 10 milioane de lei garantată cu activele fabricii, sumă datorată sucursalei din Cipru a PrivatBank. Inițial, instituția bancară a pretins de la compania românească o datorie de peste 1 miliard de lei, dar în 2020 această creanță a fost anulată prin hotărâre judecătorească, fiind considerată parte a unui mecanism menit prejudicieze creditorii.