Zeci de mii de brazilieni au protestat față de președintele Bolsonaro și de modul cum a gestionat pandemia

Publicat: 30 mai 2021, 14:42, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Zeci de mii de brazilieni au protestat față de președintele Bolsonaro și de modul cum a gestionat pandemia
(foto: ndtv.com)

Zeci de mii de brazilieni au protestat în cel puţin 16 oraşe din toată ţara față de preşedintele Jair Bolsonaro şi de modul cum a gestionat acesta pandemia COVID-19.

Popularitatea lui Jair Bolsonaro a scăzut drastic în timpul crizei COVID-19, care a ucis peste 460.000 de brazilieni.

Bolsonaro a minimizat în mod repetat pandemia în etapele sale iniţiale și a numit anterior Covid-19 „o mică gripă” şi a blocat eforturile de implementare a distanţării sociale sau a carantinei.

Liderul brazilian de extremă dreapta a respins purtarea măştii şi a pus la îndoială importanţa vaccinurilor. Din populaţia Braziliei de peste 210 milioane, aproximativ 19 milioane – sau mai puţin de 9,4% – au fost complet vaccinaţi, relatează CNN, conform Mediafax.

Senatul Braziliei desfăşoară o anchetă cu privire la modul în care administraţia Bolsonaro a tratat pandemia.

Organizate de partidele politice de stânga, sindicate şi asociaţii studenţeşti, protestele de sâmbătă din capitala Brasilia şi din Rio de Janeiro au fost paşnice, dar în oraşul Recife din nord-est, poliţia a folost gaze lacrimogene şi a tras cu gloanţe de cauciuc.

În Sao Paulo, cel mai mare oraş al Braziliei, mii de oameni au blocat una dintre cele mai mari străzi din oraş. Pe un balon mare Bolsonaro era descris ca fiind un vampir. Unele proteste, cum ar fi cea de la Rio, au inclus imagini ale fostului preşedinte de stânga Luis Inacio Lula da Silva.

La începutul lunii mai, Lula s-a întâlnit cu Fernando Henrique Cardoso, de asemenea fost preşedinte cu două mandate, într-o emisiune publică, cu scopul comun de a-l opri pe Bolsonaro să câştige un al doilea mandat la alegerile prezidenţiale de anul viitor.