Zeci de mii de pelerini așteaptă să se închine la racla cu moaștele Sfintei Parascheva

În aceste zile, Iașiul se transformă în capitala ortodoxiei. Sute de mii de pelerini sunt așteptați în orașul din regiunea Moldovei pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comparativ cu anii trecuți, când pelerinii trebuiau să respecte o serie de măsuri din cauza noului coronavirus, în acest an, având în vedere că restricțiile au fost ridicate în luna martie, nu există măsuri epidemiologice prestabilite.

Până astăzi, 8 octombrie a.c, aproximativ 22.000 de persoane au putut să se închine la racla Cuvioasei. La ora 17:00, în culoar se aflau aproape 10.000 de persoane ce așteptau la coadă pentru a ajunge la baldachinul unde sunt așezate Sfintele moaște.

Pelerinajul Sfintei Parascheva din acest an nu a fost lipsit de incidente. 49 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care trei persoane au fost transportate la spital. Pelerinii s-au confruntat cu probleme de sănătate, precum: dureri abdominale, lipotimie, hipertensiune arterială, hipoglicemie, crize comițiale.

Mesajul IPS Teofan către pelerini

Cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parsscheva, IPS Părinte Teofan a transmis un mesaj către pelerini.

„Mergi în pace, pelerinule!” este un cuvânt străvechi pe care îl rosteau cei de demult pentru cei care plecau în pelerinaj, mergeau în pelerinaj la diferite locuri sfinte ale creștinătății.

„Mergi în pace, pelerinule!” este și cuvântul pe care îl adresez tuturor acelora care au venit, care vin și vor veni anul acesta la Iași pentru a se închina în fața raclei cu sfintele moaște ale Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, cea mult folositoare și adânc rugătoare.
Mergi în pace, pelerinule, de unde ești tu: din Ardeal sau din Oltenia, din Banat, din Maramureș, din Dobrogea, din Muntenia, de aici, din Moldova, din Moldova cea de răsărit, Basarabia cea răstignită, din Serbia sau Bulgaria, din Muntenegru sau din Bosnia și Herțegovina, de oriunde ești, mergi în pace, pelerinule!

Mergi în pace, pelerinule! Bucură-te de clipa de închinare la raclele cu sfintele moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Paisie de la Neamț! Umple-te de bucurie! Umple-ți, mai ales, straița sufletului cu merinde de har, pace și binecuvântare pentru a te hrăni și a te adăpa în clipe de bucurie sau în ceasuri de încercare!

Mergi și spune lumii cât de Bun și cât de Dulce este Domnul, cât de minunați sunt sfinții lui Dumnezeu! Mărturisește către toți cei pe care îi întâlnești pe cale că Hristos este Calea, Adevărul și Viața, că fără de Hristos nu putem face nimic bun, adevărat, adânc, înălțător și cuprinzător!

Rog pe Dumnezeu să așeze mâna Sa ocrotitoare asupra fiecărui pelerin, să-l apere de rele în călătoria lui. Înger călăuzitor să-l însoțească și fiecare să se întoarcă cu bucurie, cu pace și cu sufletul plin la casa lui. Mergi în pace, pelerinule!” a fost mesajul transmis de către IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Sfânta liturghie pe 14 octombrie

Vineri, 14 octombrie va fi oficiată Sfânta Liturghie în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Cei care nu vor putea ajunge în fața scenei vor putea urmări slujba pe ecrane amplasate în mai multe puncte ale orașului.

„În data de 14 octombrie 2022, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, anunţăm că slujba va putea fi urmărită și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii” se arată într-un comunicat emis de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...