Zeci de percheziții la persoane bănuite de trafic cu artefacte arheologice

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul IPJ Constanţa au efectuat, vineri, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, 23 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Alba, Constanţa, Hunedoara, Ilfov şi Vâlcea, la locuinţe ale unor persoane bănuite de comiterea de infracţiuni cu artefacte arheologice antice şi medievale.

Conform unui comunicat transmis sâmbătă de IGPR, din cercetări, a reieşit faptul că persoanele bănuite ar fi desfăşurat o activitate amplă, în ceea ce priveşte colectarea, deţinerea şi valorificarea de artefacte antice, din perioada romană şi medievală, în special monede şi bunuri arheologice, şi ar fi înlesnit valorificarea acestora, urmărind, prin disimularea originii şi naturii ilicite a pieselor arheologice, crearea unei stări de aparentă legalitate şi inserarea bunurilor în fluxul afacerilor legitime cu antichităţi.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi indisponibilizate peste 2.000 de monede antice, din perioada romană (denari romani), bizantine, din perioada greacă, tetradrahme celtice şi monede medievale din aur, argint şi bronz, precum şi 33 de bunuri arheologice (fibule romane, vârfuri de lance, inele din perioada romană şi pandantive), susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional.

Totodată, au fost identificate şi alte bunuri şi documente folosite în realizarea activităţii infracţionale de sustragere şi traficare a artefactelor (documentaţie de specialitate, suporturi de stocare a datelor, acte bancare de transfer de bani, lingouri de aur şi platină).

Cercetările se fac în cadrul unui dosar penal pentru furt calificat şi tăinuire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...